Zadružni dom so energetsko sanirali

Zadružni dom na Vogrskem ima novo, energetsko varčno preobleko. Obnovili so fasado in streho ter zamenjali stavbno pohištvo. V prihodnjem letu naj bi uredili njegovo notranjost, kasneje pa zraven zgradili še večnamenski prostor.

Zadružni dom na Vogrskem je dolgo čakal na obnovo. Od zunaj je zdaj videti kot nov. Foto: Alenka Ožbot
Zadružni dom na Vogrskem je dolgo čakal na obnovo. Od zunaj je zdaj videti kot nov. Foto: Alenka Ožbot

VOGRSKO > Energetska sanacija zadružnega doma, ki je bil zgrajen po vojni z udarniškim delom, je stala 206.000 evrov. Približno 40.000 evrov subvencije si je občina uspela zagotoviti iz Eko sklada. “Za objekt so bile lani podpisane pogodbe, ko je nastopil nov mandat, pa smo postopke ustavili, ker smo za zadružni dom želeli pridobiti denar iz Eko sklada. Da smo to lahko izpeljali, smo morali stavbo prepisati na občino, saj mora biti investitor tudi lastnik stavbe. Objekt smo morali tudi tako rekoč legalizirati, pridobiti uporabno in gradbeno dovoljenje. Za ta postopek smo morali pridobivati priče, iskati stare fotografije, dokumente ... ” razlaga župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Zadružni dom so začeli energetsko obnavljati v marcu. Obnovili so streho, fasado, okna, zunanjo inštalacijo, nepredviden strošek so bili novi strelovodi. Uredili so še okolico - pločnik, stopnišča in dovozno pot. Vse skupaj se je zavleklo, ker so sočasno izvajali še drugi projekt, energetsko sanacijo in dozidavo podružnične Osnovne šole Bukovica. “Za oba projekta je bil izbran isti izvajalec in glede na to, da smo dali prednost šoli, ki je morala biti dokončana do 1. septembra, nas je ta zaprosil, če lahko upočasni dela na zadružnem domu. Na to smo pristali in o tem obvestili tudi krajane.”

Tarik Žigon, župan

“V prihodnjem letu bomo pripravili načrte za večnamenski prostor in pridobili vsa soglasja. Za ta projekt želimo pridobiti denar države ali EU.”

V prihodnjem letu bodo obnavljali še notranjost. “Vse načrtujemo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Vogrsko, saj tudi če je bila stavba prepisana na občino, je v upravljanju krajevne skupnosti,” poudarja župan. V notranjosti bodo najprej urejali elektriko, vodovod in inštalacije. “Krajevna skupnost pa je zadolžena, da pripravi elaborat o namenski rabi stavbe, da bo prenova prilagojena vsebini.”

Domačini si želijo tudi večnamenski prostor za športne, kulturne in druge prireditve. “V prihodnjem letu bomo pripravili načrte za to naložbo in pridobili vsa soglasja. Za ta projekt želimo pridobiti denar države ali EU, zato ga bomo prilagodili glede na to, kje imamo možnosti za črpanje tega denarja,” pravi Žigon.


Najbolj brano