Preostanka premoženja Istrabenza ne bodo prenesli na DUTB

Skupščina delničarjev Istrabenza ni podprla sklepa o prenosu preostalega premoženja na DUTB. Med tem premoženjem izstopa polovični delež v Adriafinu, ki je večinski lastnik družbe Vinakoper.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Za sklep so glasovali delničaji, ki obvladujejo 67 odstotkov glasov, potrebnih pa bi bilo 75 odstotkov glasov. Predlog o likvidaciji holdinga je nato uprava umaknila z dnevnega reda.

Družba Intus Invest, ki ima v lasti 12,94 odstotka delnic Istrabenza, je na dan skupščine, ko so lastniki odločali o nadaljnji usodi tega holdinga, objavila prevzemno namero za odkup preostalih delnic. Direktor Intus Investa Peter Krivc je za Delo pojasnil, da želijo maksimirati vrednost naložbe, drugih načrtov pa ni razkril.

V Istrabenzu so se z namero družbe, ki je v lasti Krivca in Axor Holdinga, dela nekdanjega ACH, ki ga obvladuje Herman Rigelnik, seznanili danes, ko jih je o tem po pooblastilu Intusa obvestila borzno posredniška hiša Ilirika.

Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz Istrabenza, ne obstajajo nikakršni dogovori ali pogajanja s prevzemnikom v zvezi s prevzemno namero, na premoženju Istrabenza ni v korist prevzemnika ustanovljena niti posredna niti neposredna zastava niti kakšno drugo zavarovanje za plačilo vrednostnih papirjev ciljne družbe. Poleg tega ne obstoji zaveza družbe Istrabenz, da v korist prevzemnika ustanovi zastavo ali da zavarovanje za plačilo vrednostnih papirjev ciljne družbe.

V lastništvu Istrabenza je prejšnji teden prišlo do sprememb. Sava, ki je bila največji delničar holdinga, je svoj 16,32-odstotni delež prodala DUTB. Ta ima tako zdaj 21,69-odstotni delež.

Svoj delež je prodala tudi Gorenjska banka, ki je bila z 8,24 odstotka delnic peta največja lastnica. Po pisanju medijev iz minulega tedna je ta delež kupila družba BSL, ki jo vodi Andrej Toš mlajši, sin odvetnika Andreja Toša, ki zastopa tudi srbskega poslovneža Miodraga Kostića, lastnika Gorenjske banke.

Največji lastniki Istrabenza so še Hoteli Cavtat prek fiduciarnega računa s 15,88-odstotnim in NFD Holding v stečaju s 13,99-odstotnim.


Najbolj brano