Obetajo se nove naložbe

Ajdovski župan je dal v javno razpravo osnutek proračuna za prihodnje leto ter plan za leto 2021. Občani lahko pripombe, predloge in usmeritve posredujejo do četrtka.



 Na Otlici na pobudo krajanov že urejajo  parkirišče,  številne 
predloge iz Moje pobude bodo uresničili tudi v 2020. Foto: ObÄŤina Ajdovščina
Na Otlici na pobudo krajanov že urejajo parkirišče, številne predloge iz Moje pobude bodo uresničili tudi v 2020. Foto: ObÄŤina Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Na občini ocenjujejo, da bodo prihodki v prihodnjem letu znašali 28 milijonov evrov, približno sedem milijonov evrov več od letos. Povečali naj bi se zlasti prihodki od prodaje stavbnih zemljišč, zgradb in prostorov, kjer se občina nadeja štiri milijone evrov, a izkušnje zadnjih let so pokazale, da so bila pričakovanja nad dejanskim izkupičkom. Občina naj bi porabila slabih 28 milijonov.

Za naložbe bo predvidoma šlo dobrih 12 milijonov. V prihodnje leto se zamika dokončanje prve faze prenove mestnega središča, nadaljevali bodo gradnjo kanalizacije in obnovo vodovodov ter sanacije cest, obetata se začetek gradnje novega vrtca v Ajdovščini in večnamenske gimnastične dvorane. Na vrsti bo več manjših naložb iz projekta Moja pobuda, med drugim ureditev muzejske zbirke vasi Budanje in družinske kolesarske poti po Vipavski dolini ter digitalizacija ostalin na Sv. Pavlu nad Vrtovinom.

28

milijonov evrov načrtujejo za prihodnje leto v občinski blagajni

Planirani prihodki za leto 2021 so 29,6, odhodki pa 28,5 milijona evrov, od tega naj bi nekaj manj kot 14 milijonov namenili za naložbe. Ob gradnji vrtca in dokončanju gimnastične dvorane se obeta zahtevna naložba v vodovodni sistem Hubelj-Skuk, večja vlaganja bodo tudi v kanalizacijo in sanacijo občinskih cest. Prebavljali in širili bodo Pilonove galerije, urejali prostore za promocijo pekarske in mlinarske tradicije, obnovili tržnico in začeli energetsko prenovo stavbe nekdanjega Nanosa, kamor naj bi se preselila občinska uprava.

Predlagatelji sprememb in novih pobud morajo pri oblikovanju navesti, kje bi vzeli denar in čemu ga bi namenili, upoštevati morajo pravilo o ravnovesju med prihodki in odhodki, svetujejo na občini.


Najbolj brano