Nobene posebne umetnosti

Univerza na Primorskem ima novo vodstvo. Dosedanji rektor Dragan Marušič se po osmih letih na čelu primorske akademske ustanove poslavlja. Ali pa tudi ne. Nobena skrivnost ni, da je štafeto predal mladi znanstvenici, ki je bila njegova učenka in varovanka. Neke vrste dinastična kontinuiteta, ki se tako vzpostavlja na UP, je nadvse neobičajna tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru. A ni nujno, da je slaba. Vsaka medalja, tudi rektorska insignija, ima pač dve plati.

V stalnosti je moč. Predajo oblasti sta Marušič in Kutnarjeva zapečatila s prijateljskim objemom. Če bi ta teden na čelo univerze postavili človeka, ki bi bil Marušičev kritik in nasprotnik, bi vsaj eno leto rektorovanja minilo v kadrovskem pospravljanju in lovu na okostnjake po omarah in predalih. In marsikateri projekt, zamisel ali dobra praksa bi romali v smeti samo zato, ker so nastali pod prejšnjim vodstvom.

Bodo Kutnarjevo odlikovali stalnost, skladnost in sloga? Ali jo bodo k tlom vlekli nepotizem, sektaštvo in hegemonija?

Tudi v skladnosti je moč. Vsi člani ožje rektoričine ekipe so matematiki z izjemo prorektorja za mednarodne zadeve, ki je lesar, sodelavec rektoričine sestre dvojčice. Dialog med različnostmi jemlje čas in energijo ter vsekakor zmanjšuje učinkovitost upravljanja. Za dobrega vodjo je zaupanja vredna ožja ekipa pač nujna predpostavka.

V slogi je sploh moč. Ko je lani spomladi napočil čas za rektorske volitve, je bilo hitro jasno, da bo Klavdija Kutnar edino ime na volilnih lističih. Dobila je nedeljeno podporo skoraj vseh članic ter nobenega nasprotovanja. Kvečjemu nekaj malega previdne skeptičnosti. To lahko pomeni, da začenja mandat s trdno povezanostjo z dekanjami in dekani fakultet, kar je več kot odlično. Kaj se zgodi, ko se članice med seboj začnejo prepirati, na UP še predobro vedo.

Dosedanji rektor je v svojem poslovilnem govoru dejal, da je samo univerza, katere prvi postulat je zaveza znanosti in umetnosti, zares univerza. Kako bo ta postulat uresničevalo vodstvo, v katerem o umetnikih, družboslovcih in humanistih ni ne duha ne sluha, bo pokazal čas. Bodo Kutnarjevo odlikovali stalnost, skladnost in sloga? Ali jo bodo k tlom vlekli nepotizem, sektaštvo in hegemonija?

Inavguracija je potekala brez novinarjev, tako rekoč za zaprtimi vrati, samo za vabljene goste. Kot pravijo: slab začetek, dober konec.


Preberite še


Najbolj brano