Nared za vse nujne primere

Brez posebne pozornosti so sodoben heliport ob izolski bolnišnici, ki je na to čakal več mesecev, spravili v uradni pogon 10. oktobra letos. Takrat je namreč pridobil obratovalno dovoljenje.

Na  heliportu ob SBI  bo lahko v primeru nuje pristajal  vojaški 
helikopter z ekipo nujne medicinske pomoči tudi v megli.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na heliportu ob SBI bo lahko v primeru nuje pristajal vojaški helikopter z ekipo nujne medicinske pomoči tudi v megli.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Sicer je uporabno dovoljenje za heliport izolska bolnišnica (SBI) prejela 12. junija letos. Na obratovalno dovoljenje pa so čakali do 10. oktobra.

Spomnimo, da ga je uradno sicer odprl že zdravstveni minister Aleš Šabeder konec junija. Takrat so v SBI omenjali, da bo uradno uporabno dovoljenje sledilo čez dober teden. Heliport je SBI zgradila na pragu poletja, 28. junija pa napovedala, da mora urediti še nekaj podrobnosti. Strokovnjaki Agencije za civilno letalstvo so si ga znova ogledali 25. septembra.

V SBI imajo usposobljenega strokovnjaka, ki je po predpisih obvezen in mora biti prisoten na heliportu ob vsakem pristajanju in vzletanju helikopterja za nujno medicinsko pomoč (NMP). Nova pridobitev je ključna za nudenje NMP v Istri, ko gre za življenja prebivalcev, turistov in ponesrečenih.

SBI ga je zgradila s pomočjo čezmejnega projekta Interreg Emergency EuroRegion Slovenija-Hrvaška. Naložba je vredna 500.000 evrov, zanjo je SBI iz tega projekta prejela slabo tretjino denarja (150.000 evrov).


Najbolj brano