Ko jih v zavetju besede zgrabi vroča želja

V nedeljo so v Kosovelovem domu v Sežani podelili priznanja avtorjem najboljših prispelih del na literarnem natečaju za odrasle V zavetju besede. Letos je komisija pregledala kar 717 literarnih besedil.

Na zaključni prireditvi Ko me zgrabi vroča želja je (z leve) državna selektorica Barbara Korun predstavila finaliste Heleno Šuklje, Marto 
Merkač, Matjaža Marinčka in Staneta Pečka. Z njimi se je pogovarjala Neža Bandel.  Foto: Petra Mezinec
Na zaključni prireditvi Ko me zgrabi vroča želja je (z leve) državna selektorica Barbara Korun predstavila finaliste Heleno Šuklje, Marto Merkač, Matjaža Marinčka in Staneta Pečka. Z njimi se je pogovarjala Neža Bandel.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA >Na natečaju V zavetju besede, ki ga razpisujeta revija Mentor in Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), je sodelovalo 139 avtoric in 47 avtorjev, starih več kot 30 let. Skupaj so poslali 115 proznih besedil, 589 pesmi in 13 krajših dramskih odlomkov.

Pisci so se od maja do septembra udeležili šestih regijskih srečanj, na katerih so pod vodstvom strokovnih spremljevalcev Davida Bedrača, Alje Adam, Zorana Pevca, Suzane Tratnik, Stanke Hrastelj, Marjana Pungartnika in Ane Porenta sodelovali na literarnih delavnicah.

Več zanimanja za pisanje proze

Med njimi so izbrali 27 nominiranih avtorjev, ki so se udeležili nedeljskega srečanja v Sežani, kjer so na zaključni prireditvi Ko me zgrabi vroča želja podrobneje predstavili dela petih finalistov, ki jih je med nominiranci izbrala državna selektorica in pesnica Barbara Korun. “Obravnavana dela so zelo kakovostna, kar je mogoče posledica delavnic kreativnega pisanja,” je pojasnila. Več zanimanja kot za poezijo vlada za prozo.

Finalisti in dobitniki zlatih priznanj so Helena Šuklje v kategoriji med 30 in 49 leti, Mirjam Dular, Marta Merkač in Matjaž Marinček v kategoriji med 50 in 70 leti ter Stane Peček v kategoriji nad 70 let.

Najboljše samozaložniške knjige

Natečaj pa ni edini projekt, pri katerem revija Mentor in JSKD združujeta moči. Tudi letos so tako nagradili najboljše samozaložniške knjige.

V kategoriji pesniških zbirk so po oceni Mateja Krajnca in Barbare Rigler, ki sta opravila izbor, zmagali Glasovi ženskDušana Marolta. Med proznimi besedili je slavil prvenec Jakoba J. KendeApalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike. Med slikanicami je komisijo najbolj prepričalo delo Katje CahNajlepša obleka na svetu, posebno priznanje pa je prejela Mira Sušić za knjigo Čudni gosti.


Najbolj brano