Vplive livarne bodo merili nenapovedano

Ob obisku nemškega veleposlanika si je novogoriški župan z ekipo ogledal Livarno Gorica. Dogovorili so se, da bodo v tovarni začeli dialog z bližnjimi prebivalci, njeno vodstvo pa bo predstavilo dodatne ukrepe za preprečevanje uhajanja trdih delcev v ozračje. Občina je že naročila nenapovedane meritve.

Župan se je z vodstvom in lastnikom Livarne Gorica pogovarjal o 
ukrepih zoper onesnaževanje.  Foto: Foto Lado d.o.o.
Župan se je z vodstvom in lastnikom Livarne Gorica pogovarjal o ukrepih zoper onesnaževanje.  Foto: Foto Lado d.o.o.

NOVA GORICA > Ob obisku nemškega veleposlanika v Sloveniji Klausa Riedla je župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič odprl dialog z družbo Livarna Gorica. Kot je povedal, ga v prvi vrsti zanima učinek njihove proizvodnje na okolje, naravo in zdravje ljudi. Tovarno sta županu in veleposlaniku razkazala direktorica Simona Stegne Ceraj in nemški lastnik Antonio Böckmann.

Župan je od lastnika želel izvedeti, s kakšnimi merili Livarna Gorica zagotavlja, da ne obremenjuje okolja in ne ogroža zdravja ljudi, predstavil pa mu je tudi pritožbe prebivalcev iz okolice tovarne, ki opažajo povečane količine prahu, hrupa in vonjav.

Direktorica Simona Stegne Ceraj je zatrdila, da zdaj livarna deluje po naprednih standardih stalnega izboljševanja ISO 9001:2015 in ISO 14001:2019 in da je njihov cilj ohranjanje okolja in primernih življenjskih pogojev. Vse naložbe, ki so jih izvedli v zadnjih treh letih, po njenih besedah sledijo temu cilju. Mešalec za pripravo peščene mešanice in kompresorja za komprimiran zrak sta omogočila bistveno zmanjšanje porabe električne energije in porabe vode. Trije novi brusilni roboti, ki so nadomestili ročno brušenje ulitkov, pa so bistveno zmanjšali emisije hrupa in prahu ter hkrati izboljšali delovne pogoje zaposlenih. Kot je povedala Stegne Cerajeva, so letos z nominacijo GZS pridobili Certifikat Excellent SME Slovenija, s katerim se ponašajo najbolj uspešna in zaupanja vredna slovenska podjetja.

Ob obisku je župan izrazil zadovoljstvo, da je Livarna Gorica sprejela določene ukrepe. Z njenim vodstvom se je dogovoril, da se bo začelo pogovarjati z okoliškimi prebivalci in jim omogočilo ogled tovarne. V Livarni Gorica so se ob tem zavezali, da bodo predstavili dodatne ukrepe za preprečevanje uhajanja trdih delcev v ozračje. Mestna občina je že naročila nenapovedano merjenje učinkov tovarne na okolje. “V kolikor se bo ugotovilo obremenjevanje okolja, bomo preko ustreznih ustanov, pa tudi neposredno zahtevali vgradnjo tehnologij, ki bodo odpravile onesnaževanje s trdimi delci,” je poudaril Miklavič. Nemškemu lastniku je predlagal tudi selitev livarne na lokacijo, kjer ne bi bila v neposrednem stiku z naseljenimi področji.


Najbolj brano