O Borisu Pahorju v sredo na BBC One

The Man Who Saw Too Much (Človek, ki je videl preveč) je naslov televizijskega prispevka o Borisu Pahorju, ki ga bodo v sredo pozno zvečer predvajali na britanski televiziji BBC One.

Novinar Alan Yentob je o Borisu Pahorju kot najstarejšem še 
živečem pričevalcu grozot nacističnih taborišč posnel enourni 
televizijski dokumentarec. Foto: BBC
Novinar Alan Yentob je o Borisu Pahorju kot najstarejšem še živečem pričevalcu grozot nacističnih taborišč posnel enourni televizijski dokumentarec. Foto: BBC

TRST > 106-letnega slovenskega pisatelja iz Trsta je na njegovem domu na Kontovelski rebri obiskal novinar Alan Yentob. Z njim se je pogovarjal o izkušnji iz nacističnih taborišč Dachau, Dora, Harzungen, Bergen-Belsen in Natzweiler, ki velja za enega manj znanih, a najbolj smrtonosnih taborišč.

Nastal je enourni televizijski pripevek, ki ga bo BBC One predvajal v sredo zvečer, napoveduje pa ga tudi zapis v nedeljskem The Sunday Timesu.

Zanimanje britanske televizijske hiše BBC je Boris Pahor s svojo življenjsko zgodbo in neumorno pričevalsko strastjo vzbudil že v začetku leta 2015. “Izjemen človek je in zagotovo eden najzanimivejših pričevalcev, ki sem jih kdaj slišal,” je tedaj o njem povedal Marc Ramsay, režiser in producent, ki je konec januarja 2015 v sodelovanju z ekipo TV Koper snemal gradivo za dokumentarni film.


Najbolj brano