Najlepša odvisnost

Drevi se v Cankarjevem domu s slavnostnim odprtjem in razglasitvijo knjižnih nagrad začenja že 35. Slovenski knjižni sejem, ki bo do nedelje gostil 300 najrazličnejših dogodkov, več kot 100 razstavljavcev pa je pripravilo številne nove knjižne naslove. Mnoge bodo neposredno bodočim bralcem predstavili tudi avtorji.

Slovenski knjižni sejem domuje v Cankarjevem domu do nedelje.
Slovenski knjižni sejem domuje v Cankarjevem domu do nedelje.  

LJUBLJANA >Knjižni sejem je konec novembra stalnica tako za založnike in knjižne ustvarjalce kakor za navdušene bralce - lani ga je obiskalo več kot 30.000 knjigoljubcev in tistih, ki bodo to šele postali.

Številne novosti

Letošnji poteka v znamenju 200. obletnice smrti Valentina Vodnika, ki sejmu daje podobo in zaznamuje tudi več dogodkov.

Med znanimi tujimi literati, ki bodo obiskali dogodek, bodo tudi francoska pisateljica Véronique Olmi, s katero se bo v četrtek pogovarjala Neva Zajc, švicarski pisatelj, esejist, dramatik in letošnji prejemnik najpomembnejše nemške literarne nagrade Lukas Bärfuss, italijanska pisateljica in režiserka Elisabetta Sgarbi, srbski pesnik in pisatelj Oto Horvat, nemška pisateljica Sibylle Berg, ki bo med drugim predstavila slovenski prevod romana Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha, po katerem so v prejšnji sezoni na odru SNG Nova Gorica postavili prestavo.

Častna gostja sejma bo tokrat kar Evropa, od slovenskih mest pa se bo predstavila Murska Sobota, ki bo “s svojim” Vladom Kreslinom zaznamovala že drevišnje odprtje. Med številnimi že ustaljenimi sejemskimi postojankami, kot so denimo debatna kavarna in založniška akademija ali cicifestov oder, namenjen najmlajšim bralcem, bo tudi pisateljski oder Društva slovenskih pisateljev. Ta bo letos deloval pod motom verza Ferija LainščkaŠepečeva v veter. V poklon Prekmurju bo vsak dan točno opoldne eden od prekmurskih pisateljev - Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in pisateljica SuzanaTratnik - povedal, s čim se trenutno ukvarja.

Društvo slovenskih pisateljev bo med drugim predstavilo tudi mednarodni projekt Odisejevo zatočišče (The Ulysses' Shelter), pri katerem sodeluje z grško založbo Thraka in pod vodstvom hrvaške založbe Sandroft, nove izdaje Litterae Slovenicae, Esada Babačića, slovenskega avtorja v središču zadnjega mednarodnega literarnega festivala Vilenica, in Antologijo sodobne italijanske poezije. Na tamkajšnjem odru se bodo v petek dopoldan predstavili tudi dijaki novogoriške gimnazije pod vodstvom Nataše Konc Lorenzutti.

Nina Dragičević bo vodila cikel pogovorov Nekaj drugega z avtoricami in avtorji Ano Pepelnik, Milanom Šeljem, Branetom Mozetičem in Ivanom Antićem, ki “predstavljajo drugost in s svojo literaturo prispevajo k bogatenju sveta”.

Težko pričakovane

Med knjigami, ki bodo gotovo pritegnile mnogo pozornosti, je biografija Svetlane MakarovičLuciferka, ki je pravkar izšla pri Beletrini, pri založbi Sanje pa pripravljajo tudi njeno prvo antologijo pesmi za otroke. Prav tako pri Sanjah bo izšla tudi razvpita neavtorizirana biografijanajbolj znanega političnega zapornika in žvižgača Juliana Assangea. S Sanjami sodeluje tudi naš časopis, saj v sozaložbi izdaja kolumne Ksenije Benedetti, zbrane v knjigi Kažipoti, kakor je nosila naslov njena kolumna v naši Soboti. Na sejmu bodo knjigo predstavili v petek.

Med prevodi lahko omenimo še Ogenj in kriGeorgea R. R. Martina, avtorja Igre prestolov. Pod prevodom je podpisan Sergej Hvala, Idrijčan s stalnim naslovom v Notranjih Goricah pri Ljubljani, ki naj bi v petek sodeloval v debati Zagate prevajanja fantazijske literature. In ko smo pri domišljiji: v Ilustratorskem kotu bodo na ogled nekatere najlepše podobe tovrstne umetnosti, posebej pa se bo predstavil prav poseben gost - čriček solkanske ilustratorke Ane Zavadlav, ki je o avtorico podobo za knjigo Čriček in temačni občutek ponesel v svet.

Pa še to: danes bodo razglasili nagrado za literarni prvenec, nagrado Radojke Vrančič za mladega prevajalca, nagrado Svetlobnica, mednarodno nagrado za haiku, ter nagradi za najbolje oblikovano knjigo in naj poslovno knjigo. Po sejmu pa bodo znana še naj knjiga, za katero glasujejo obiskovalci.


Najbolj brano