Diabetes, epidemija tretjega tisočletja

Sladkorno bolezen, na katero med drugim opozarja svetovni dan sredi novembra, je OZN že pred leti označila za epidemijo tretjega tisočletja. Gre za težko kronično bolezen, ki jo pogosto spremljajo srčno-žilni in drugi nevarni zapleti.

Diabetiki si morajo vsak dan meriti vrednosti sladkorja v krvi, kar 
je sestavni del zdravljenja in vzdrževanja zdravja. Foto: Alenka Tratnik
Diabetiki si morajo vsak dan meriti vrednosti sladkorja v krvi, kar je sestavni del zdravljenja in vzdrževanja zdravja. Foto: Alenka Tratnik

Sladkorna bolezen je presnovna bolezen, zanjo je značilna povišana raven glukoze v krvi, za kar je krivo pomanjkanje inzulina.

Dva tipa bolezni

Glede na nastanek, potek in zdravljenje obstajata dva tipa te bolezni - tip 1 in tip 2. Sladkorna bolezen tipa 1 je pogosta zlasti pri otrocih in mlajših odraslih. Ima jo približno od pet do deset odstotkov vseh obolelih s sladkorno boleznijo. Sladkorna bolezen tipa 2 se razvija postopoma, tudi več let in se pojavi v poznejši dobi pri ljudeh s čezmerno telesno težo in nezdravim življenjskim slogom. Lahko je dedno pogojena.

Delež odraslih s sladkorno boleznijo pri nas, v starosti od 25 do 74 let, je po raziskavi leta 2016 znašal 6,9 odstotka. Enak delež je potrdila že raziskava leta 2014.

Bolnikov v s sladkorno boleznijo tipa 2 je vse več, kar zdravniki povezujejo s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu. Narašča pa tudi pojav sladkorne bolezni tipa 1 v otroštvu, mladostništvu in pri nosečnicah.

Zdravljenje je nujno

V Sloveniji je po evropsko primerljivih epidemioloških podatkih 125.000 diagnosticiranih bolnikov z diabetesom. Porast teh bolnikov pri nas dokazuje tudi naraščanje števila bolnikov, ki prejemajo zdravila za zniževanje glukoze v krvi. Leta 2008 jih je bilo 84.000, leta 2017 približno 111.400. Zadnja leta se delež teh bolnikov povečuje za dva do tri odstotke na leto.

Nujno je zdravljenje z zdravili, ki je doživljenjsko. Zahteva redno dnevno kontroliranje ravni krvnega sladkorja, tlaka in maščob. OZN je diabetes že pred leti razglasila za epidemijo tretjega tisočletja. Zavod Diabetes pri nas že osem let izvaja kampanjo za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak! Aktivnosti so letos namenjene ozaveščanju o velikem bremenu kardiovaskularnih zapletov pri ljudeh z diabetesom in možnostih sodobnega zdravljenja. Ljudi seznanjajo, da imajo diabetiki trikrat do štirikrat večjo možnost za nastanek srčno žilnih zapletov kot preostali.

Novi obraz te kampanje je letos srebrna olimpijka Sara Isaković, diplomantka nevropsihologije na Berkley University v ZDA. Sara z geslom Pri diabetesu misli tudi na srce ozavešča na plakatih, družbenih omrežjih in na tv ter radiu. Hkrati v aktivnostih v kampanji ljudem delijo tudi publikacijo Diabetes.


Najbolj brano