Bistričani po prebranih knjigah v samem vrhu

V ilirskobistriški knjižnici Makse Samsa so prejšnji četrtek podelili priznanja 125 bralcem, ki so uspešno sodelovali v projektu Primorci beremo. Skupaj so prebrali 838 knjig, kar Bistričane glede na odstotek prebivalstva uvršča v sam vrh med sodelujočimi primorskimi knjižnicami.

V knjižnici Makse Samsa so na literarnem večeru ob zaključku projekta 
Primorci beremo gostili pisateljico Bronjo Žakej.

 Foto: Katja Kirn Vodopivec
V knjižnici Makse Samsa so na literarnem večeru ob zaključku projekta Primorci beremo gostili pisateljico Bronjo Žakej.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > V projektu Primorci beremo, ki je potekal od aprila do novembra, je v ilirskobistriški knjižnici sodelovalo 135 bralcev, vendar jih je branje uspešno zaključilo 125. Z bogatega seznama knjižnih del so morali prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko. Za nagrado so prejeli roman letošnje Kresnikove nagrajenke Bronje ŽakeljBelo se pere na devetdeset, ki je že nekaj mesecev najbolj brana in izposojana knjiga. Pisateljica je bila tudi gostja literarnega večera, ki so ga v knjižnici priredili ob zaključku projekta.

Projekt primorskih knjižnic Primorci beremo poteka od leta 2007, njegov glavni namen pa je spodbujanje branja sodobnih slovenskih avtorjev. Letos je sodelovalo devet primorskih knjižnic, med njimi je že deseto leto tudi bistriška knjižnica Makse Samsa. “Odziv na to akcijo je res velik. Bralci nas že nekaj mesecev prej sprašujejo, kdaj se bo začela primorska bralna značka,” pravi direktorica knjižnice Makse Samsa Damijana Hrabar.

V projektu je sicer sodelovalo več kot tisoč bralcev, kar je največ doslej. Skupaj so prebrali kar 8.616 knjig. Med najbolj branimi deli so bila Leninov park Tadeja Goloba, Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Sodni dnevi Petra Čeferina in Vasje Jagra ter Južni veterMarjana Tomšiča. Med pesniškimi zbirkami pa so bralci največkrat posegli po knjigah Naj bo poletiSvetlane Makarovič, Kepa pepela Daneta Zajca in Goriške pesmi Ljubke Šorli.


Najbolj brano