Recept: Martinovi njoki

Sestavine za 4 osebe

500 g krompirja

200 g rdeče pese

2 jajci

300 g gladke moke

200 g ostre moke

100 g zaseke

200 g svežih jurčkov

100 g prekajene pancete

ocvirki

žlica oljčnega olja

1 dcl soka rdeče pese

Sol, poper

Rdečo peso skuhamo v kropu, kuha bo trajala približno tričetrt ure, skuhamo tudi neolupljen krompir. Kuhana olupimo in pretlačimo v gladek pire. V skledo damo moko, tako gladko kot ostro, dodamo pire in jajca ter zgnetemo testo. Na pomokani površini ga razvaljamo v svaljke in naredimo dva do tri centimetrske njoke. Zavremo lonec vode in jih v njem skuhamo. Ko so kuhani, jih poberemo s penovko iz vode. V tem času na oljčnem olju prepražimo na rezine narezane gobe. Ko so zlato rumene, dodamo zaseko ter malo premešamo, da se raztopi. Dodamo sok rdeče pese in slednjič pridenemo njoke ter vse skupaj premešamo. Na krožniku jedi dodamo ocvirke in nekaj rezin dimljene pancete. Dober tek!

Recept so pripravili kuharski mojstri iz gostilne Oljka v Vanganelu.


Najbolj brano