Recept: Martinovi njoki
Sestavine za 4 osebe
500 g krompirja
200 g rdeče pese
2 jajci
300 g gladke moke
200 g ostre moke
100 g zaseke
200 g svežih jurčkov
100 g prekajene pancete
ocvirki
žlica oljčnega olja
1 dcl soka rdeče pese
Sol, poper
Rdečo peso skuhamo v kropu, kuha bo trajala približno tričetrt ure, skuhamo tudi neolupljen krompir. Kuhana olupimo in pretlačimo v gladek pire. V skledo damo moko, tako gladko kot ostro, dodamo pire in jajca ter zgnetemo testo. Na pomokani površini ga razvaljamo v svaljke in naredimo dva do tri centimetrske njoke. Zavremo lonec vode in jih v njem skuhamo. Ko so kuhani, jih poberemo s penovko iz vode. V tem času na oljčnem olju prepražimo na rezine narezane gobe. Ko so zlato rumene, dodamo zaseko ter malo premešamo, da se raztopi. Dodamo sok rdeče pese in slednjič pridenemo njoke ter vse skupaj premešamo. Na krožniku jedi dodamo ocvirke in nekaj rezin dimljene pancete. Dober tek!
Recept so pripravili kuharski mojstri iz gostilne Oljka v Vanganelu.