Slovesno ob 110. obletnici prvega Rusjanovega poleta

Kulturno društvo Stanko Vuk Miren - Orehovlje je sinoči pripravilo prvi kulturni dogodek v novi krajevni knjižnici v Mirnu.

Vili Prinčič,  avtor knjige o legendarnih bratih z naslovom V sinjo 
brezkončnost, je med drugim  opisal  prvi Edvardov  polet 25. 
novembra 1909 na Rojcah med Mirnom in Gorico, in zadnjega, 9. 
januarja 1911. Foto: Alenka Ožbot
Vili Prinčič, avtor knjige o legendarnih bratih z naslovom V sinjo brezkončnost, je med drugim opisal prvi Edvardov polet 25. novembra 1909 na Rojcah med Mirnom in Gorico, in zadnjega, 9. januarja 1911. Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Ob 110. obletnici prvega slovenskega poleta je goriški publicist in raziskovalec Vili Prinčič z arhivskimi fotografijami predstavil življenje in dosežke bratov Rusjan, pionirjev evropskega letalstva.

Konec prvega desetletja v prejšnjem stoletju sta bila brata Edvard in Josip Rusjan v Gorici sposobna, kljub pomanjkljivi tehnični izobrazbi in skromnim finančnim možnostim, v Gorici zgraditi sedem letal.

Prinčič, avtor knjige o legendarnih bratih z naslovom V sinjo brezkončnost, je med drugim opisal prvi Edvardov polet 25. novembra 1909 na Rojcah med Mirnom in Gorico, in zadnjega, 9. januarja 1911, ko se je zaradi močnega vetra smrtno ponesrečil v Beogradu.

V ponedeljek ob 19. uri pa bodo 110. obletnico prvega Rusjanovega poleta prav tako počastili v Eda centru v Novi Gorici, ki nosi ime prav po Rusjanovem legendarnem letalu. Tega zgodovinskega mejnika, ki sta ga brata Rusjan postavila prav na ta dan leta 1909, se bodo spomnili s projekcijo dokumentarnega filma Leteča brata Rusjan, sledil bo pogovor z Ernestom Ferkom z Združenja ljubiteljev letalstva Edvard Rusjan in legendarnim letalcem Benjaminom Ličnom.


Najbolj brano