Morski deček ali pošast?

Nizozemska pisateljica in ilustratorka Annet Schaap, prejemnica prestižne domače nagrade zlato pero, v pustolovski zgodbi z gusarji in morskimi deklicami uči sprejemanja sebe in svoje drugačnosti.

Annet Schaap:  $@   
Lučka,   
prevedla Mateja 
Seliškar Kenda, 
Sanje, 
292 strani, 
cena 23 evrov
Annet Schaap: $@ Lučka, prevedla Mateja Seliškar Kenda, Sanje, 292 strani, cena 23 evrov 

Emilija je deklica, ki živi z očetom Avgustom v svetilniku. Oče svetilničar mora vsak večer prižgati luč in ladjam pokazati varno pot v pristanišče. Za svetilnik pa v resnici skrbi Lučka, kakor kličejo Emilijo, saj se je Avgust po ženini smrti zapil. A Lučka je samo otrok, skrb za svetilnik je zanjo prevelika odgovornost. Neke nevihtne noči v svetilniku zmanjka vžigalic in ladja pristane na nevarnih čereh. Škoda je ogromna, zato morata Lučka in Avgust odplačati dolg.

Njena učiteljica Amalija odpelje Lučko delat v črno hišo, kjer naj bi živela strašna pošast. Hiša je v lasti Admirala, cenjenega pomorščaka, ki je več časa na morju kakor doma. V njej bivata gospodinja Marta in njen sin Leni, hišnik Nik in dva psa. Radovednost in domotožje Lučko spodbudita, da se odpravi v stolp, kjer naj bi živela pošast. A to je v resnici morski deček Edvard, Admiralov sin. V sobi se je skrival pred radovednimi in obsojajočimi pogledi ter skrivaj vadil hojo po dveh nogah, čeprav je bil rojen s plavutjo.

Nekega dne v mesto pride potujoči cirkus z razstavo “spak”; tu so gospa z brado, siamski dvojčici, najvišji mož ... in seveda prava morska deklica. Lučka v cirkus pripelje tudi Edvarda, ki končno sprejme, da so njegove nenavadno zraščene noge v resnici plavut, in šele takrat lahko svobodno zaživi.

Zgodba skozi več likov pokaže, da smo lahko zelo različni, drugačni, od Lenija, ki je duševno zaostal, do Edvarda in cirkuških spačkov, za katere danes vemo, da so ljudje s prirojeno genetsko napako. Lučka pooseblja sprejemanje te drugačnosti, saj je do vsakogar dobra, do Edvarda pa še posebej zaščitniška, saj se mu velikokrat postavi v bran, ko ga zmerjajo s pošastjo. A vendar se bralec ravno s pomočjo Edvarda nauči, da te okolica ne more sprejemati, dokler sebi ne priznaš, kdo si.  


Najbolj brano