Marko Jagodić-Kuridža: “Olimpija je močna, a želimo ostati prvaki”

Košarkarji Kopra Primorske tudi letos tekmujejo na več frontah, rezultati pa so vrhunski. Tigri prepričljivo vodijo v državnem prvenstvu, v ligi Aba, kjer so zbrali pet zmag ob samo dveh porazih, pa so na mestih, ki vodijo v končnico. Danes bodo ob 18. uri gostili FMP. V minulem mesecu je, tako kot skozi celotno lansko sezono, izstopal 205 centimetrov visoki krilni center Marko Jagodić-Kuridža. V športnem uredništvu Primorskih novic smo ga izbrali za športnika meseca.

Marko Jagodić-Kuridža (desno) je eden  nosilcev igre koprskih tigrov. Foto: Žiga Mikeli/KK Koper Primorska
Marko Jagodić-Kuridža (desno) je eden nosilcev igre koprskih tigrov. Foto: Žiga Mikeli/KK Koper Primorska

Košarkar, ki ima tako hrvaški kot srbski potni list, je tudi v svoji drugi sezoni med tigri eden ključnih košarkarjev ekipe trenerja Jurice Golemca. 32-letni Marko Jagodić-Kuridža ima precej izkušenj z regionalno ligo Aba, saj je leta 2014 s hrvaško Cibono postal prvak. In letos je te, vsaj na prvih sedmih tekmah, krepko unovčil. V jadranski ligi je po statističnem indeksu (15,43) sedmi najkoristnejši igralec, prav tako ga najdemo med tremi najboljšimi skakalci (v povprečju 7,71 skoka).

Lanska sezona je bila popolna, tudi letos nadaljujete v enakem ritmu. Kako vam uspeva?

“Zagotovo je ključno vzdušje, ki je ob zmagah vselej prešerno. Smo zares prava ekipa, vsi se odlično razumemo. Samo upamo lahko, da bomo v takem ritmu nadaljevali. Delamo dobro, pred vsako tekmo so priprave naporne, a potem so nagrada rezultati, ki pridejo. Je pa dejstvo, da moraš imeti tudi srečo. Ampak saj veste, sreča spremlja hrabre.”

Marko Jagodić-Kuridža

košarkar KK Primorske

“Lanske dosežke je zelo težko ponoviti. Ne samo nam, to bi bilo težko tudi bistveno močnejšim ekipam.”

Pred sezono ste se okrepili z le štirimi košarkarji, ogrodje ekipe je ostalo enako. Je to prednost?

“To, da ni bilo veliko sprememb, je zagotovo prednost, saj se nam ni bilo treba posebej uigravati. Vemo, kakšen je sistem igre, tudi tisti, ki so prišli, so sprejeli vloge, ki so jim namenjene. V ekipo so se tako na kot zunaj igrišča dobro vključili, kar je še dodaten plus.

Lani vam je uspelo osvojiti poker naslovov, letos bo veliko bolj zahtevno. Kaj pričakujete od te sezone?

“Lanske dosežke je zelo težko ponoviti. Ne samo nam, to bi bilo težko tudi bistveno močnejšim ekipam. V ligi Aba želimo pustiti čim boljši vtis. Vidimo, da je jadranska liga zelo zahtevna, ekipe so precej izenačene. Dokaz tega so porazi Crvene zvezde, Partizana in Budućnosti. Mi smo se, vsaj za zdaj, dobro znašli. Smo presenečenje, nedvomno. V slovenskem državnem prvenstvu je cilj končnica in ubranitev naslova državnega prvaka. A tu bo letos ovira izjemno močna Cedevita Olimpija.”

Zdi se, da se Ljubljančani počasi sestavljajo. Ste bili po prepričljivem porazu v ligi Aba proti Olimpiji razočarani?

“Vsakemu je težko izgubiti tako tekmo, saj gre za slovenski derbi. Nobene tekme si ne želiš izgubiti, predvsem ne na način, kot smo jo mi. Poraz je bil prepričljiv. Po drugi strani pa je jasno, da je Olimpija zelo močna. Imajo eno najmočnejših zasedb in zagotovo so favoriti za nastop v končnici lige Aba.”

A kljub temu imate letos že dva velika skalpa. Premagali ste tako Crveno zvezdo kot Partizan. Dokazali ste, da zmorete. Ste ponosni?

“Zagotovo je za košarko v našem okrožju zelo dobro, da je več ekip izenačenih. Liga je zahtevna, a jasno je, da ne obstajajo samo dve, tri ekipe, ki bi bile toliko močnejše od drugih. Seveda smo na dosedanje rezultate ponosni, a sezona se je šele začela. Upamo, da bomo tako tudi nadaljevali.”

Kako se motivirate, ko morate po tekmi proti močni ekipi v ligi Aba že naslednji dan igrati proti precej manj zahtevnemu nasprotniku v državnem prvenstvu?

“Vse moraš jemati profesionalno in vsako tekmo moramo odigrati na polno. Res je, da je to včasih težko, predvsem, če si tekme sledijo v napornem ritmu. Govorim o telesni utrujenosti, motiv ni taka težava.”

Koliko izzivov osebno še vidite v Kopru? Morda razmišljate o odhodu v bližnji prihodnosti?

“S Koprom Primorsko imam pogodbo še za dve leti in absolutno razmišljam samo o svojem klubu. Tu sem zadovoljen. Vsi moramo biti osredotočeni samo na svojo igro, saj bomo le tako lahko nadaljevali z dobrimi rezultati.”


Najbolj brano