Poklon broskvam

Veste, kaj so broskve? Če veste, pa tudi če zanje še niste slišali, se vam v nedeljo ponuja idealna priložnost, da si jih privoščite. Postregli jih bodo udeležencem tradicionalnega Broskovega pohoda in kolesarjenja, ki ju to nedeljo že desetič prireja Turistično razvojno športno in kulturno društvo (TRŠKD) Movraž.

Kuk, s katerega se ponuja lep razgled daleč naokrog, je priljubljena točka gorskih kolesarjev. Foto: TRŠKD Movraž
Kuk, s katerega se ponuja lep razgled daleč naokrog, je priljubljena točka gorskih kolesarjev. Foto: TRŠKD Movraž

MOVRAŽ > No, resnici na ljubo desetletnico letos obeležuje le pohod, ki je svoje ime dobil po broskvah - divjemu zelju oziroma ohrovtu, ki mu na Primorskem rečejo tudi vrzote -, gorsko kolesarjenje pa so organizatorji na ponudbo dodali šele pred štirimi leti. Kakorkoli, ideja je padla na plodna tla, pohoda se v povprečju udeleži približno 50 pohodnikov, tudi kolesarjev je vsako leto več, v TRŠKD Movraž pa poskrbijo, da jo tako pohodniki kot kolesarji vsakič uberejo po drugi poti.

Zbirno mesto bo ob 9. uri v Movražu, pred gasilskim domom. Od tam se bodo pohodniki povzpeli na Kuk (498 m), od koder se v lepem vremenu ponuja prelep razgled na Rižansko in Osapsko dolino, na viadukt Črni Kal in na Tržaški zaliv, na drugi strani pa vse do Učke. S Kuka, kjer se bodo srečali tudi s kolesarji, se bodo podali proti Lačni (451 m), ki se nahaja med Gračiščem, Kubedom in Hrastovljami, se od tam spustili do Smokvice, kjer jih na Bržanovi domačiji čaka še en okrepčilni postanek, in jo nato po gozdni poti mahnili nazaj proti Movražu. Hoje (s postanki) je za približno tri ure. Prav toliko časa traja tudi kolesarska tura, ki bo kolesarje popeljala najprej po cesti do Rakitovca, ob državni meji čez pašnike do igrišča in naprej po grebenu do Kuka, čez Lačno do Kubeda, Smokvice in nazaj do izhodišča. “Vremenska napoved je lepa, če pa jo bo vreme slučajno zagodlo, se bomo pač odpovedali hoji in kolesarjenju, ne pa druženju ob tradicionalni jedi - broskvah s pečenicami in dobri domači kapljici,” pravi Valter Rihter. Prijavnina za izlet znaša pet evrov, za kolesarje je potrebna uporaba gorskega kolesa in čelade. Več informacij na telefonski številki 041/761-344.


Najbolj brano