Zapuščenih avtov že pol leta nihče ne odvaža

V piranski občini je približno 40 zapuščenih avtomobilov, ki jih nihče ne more odpeljati na občinsko deponijo v Lucijo. Občina je namreč že od aprila brez koncesionarja, ki bi odvažal zapuščene avtomobile.

V Parecagu že pol leta stoji zapuščen avtomobil, ki ga nihče ne 
more odpeljati na deponijo.   Foto: Alenka Penjak
V Parecagu že pol leta stoji zapuščen avtomobil, ki ga nihče ne more odpeljati na deponijo.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Za odvažanje zapuščenih avtomobilov je do aprila skrbel samostojni podjetnik Davor Grbec, ki pa je, kot so nam povedali v občini, enostransko prekinil koncesijsko pogodbo. Novega koncesionarja še ne morejo poiskati, dodajajo v občini, saj morajo najprej urediti deponijo v Luciji, namenjeno hrambi odpeljanih vozil.

Kot pojasnjuje svetovalec piranskega župana Bruno Kuzmin, na deponiji trenutno manjka ograja in videonadzor. Opremili naj bi jo do konca leta, nakar bo sledil razpis za izvajalca. Do takrat bodo morali zapuščeni avtomobili počakati tam, kjer so jih lastniki pustili.

Piranska občina ni edina, kjer zapuščeni avtomobili kazijo videz okolja ali po nepotrebnem zasedajo prostore na parkiriščih. V koprski občini so avgusta letos pogodbo za opravljanje storitev odvoza nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil sklenili s samostojnim podjetnikom Alfredom Gregoričem, ki zapuščena vozila odvaža na deponijo na Ankaranski cesti v Kopru. Pogodba bo potekla 1. avgusta 2020.

Ravnanje z nepravilno parkiranimi in zapuščenimi vozili ureja Zakon o pravilih cestnega prometa. Če pooblaščena uradna oseba najde zapuščeno vozilo, nanj namesti pisno odredbo, s katero naloži odstranitev vozila najkasneje v treh dneh od dneva izdaje odredbe.

Občani lahko prijavo o zapuščenem vozilu podajo na koprski Operativni center občinskega redarstva (OCOR) vsak dan med 7. in 22. uro. Seveda pa je pomembno, ali je površina, na kateri je zapuščeno vozilo, v javni ali zasebni lasti. Dodajmo, da se vse štiri istrske občine dogovarjajo tudi o tem, da bi pereče vprašanje odvažanja zapuščenih vozil reševale skupaj in celovito.


Najbolj brano