Vinarji se povezujejo v konzorcij

Pet vinarjev iz Dornberka in Zalošč bo v soboto odprlo svoja vrata in obiskovalcem ponudilo v pokušino mlado vino in druge domače dobrote. Martinovanje pripravljajo v sodelovanju z mestno občino in društvom Tabor nad Dornberkom.

  Organizatorji napovedujejo bogato martinovanje, s poudarkom na  promociji domačih vin in 
kulturi pitja.   Foto: Alenka Ožbot
Organizatorji napovedujejo bogato martinovanje, s poudarkom na promociji domačih vin in kulturi pitja.  Foto: Alenka Ožbot

DORNBERK, ZALOŠČE > “Naša vina v okolici Zalošč in Dornberka so vsa pridelana na ekstremnih vinogradniških površinah, to pomeni, da so trte zasajene na terasastih pobočjih Vipavske doline, na izredno pustih tleh. Pridelki so izredno majhni in to se kaže tudi v vinih, ki so polna, strukturna, nežnih arom, z nizkimi kislinami, so en biser Vipavske doline. In vinarji se trudimo, da bodo bolj razpoznavna na širšem teritoriju,” je na izletniški kmetiji Kraljič v Taboru namen sobotne prireditve povzel mladi vinar Tadej Kavčič s Kmetije Barkola.

“Že pred leti smo začeli povezovati vinarje iz širše okolice, tudi iz Branika, s skupno željo, da stopimo korak naprej, predvsem v promociji, pa tudi v kvaliteti vina,” je poudaril koordinator in pobudnik dogodka Anton Harejin dodal, da je tako nastal projekt Enotur, ki povezuje vinogradnike in vinarje: “Še v letošnjem letu bomo ustanovili konzorcij in v naslednjem letu bomo imeli že tudi prva vzorčna vina in promocijske aktivnosti. Sobotni dogodek je logična posledica tega sodelovanja.”

Lani so se vinarji iz omenjenega okoliša ob Martinovem vključili v projekt Vinski hrami Vipavske doline med Martinom in božičem. Odziv je bil pozitiven, letos pa v sodelovanju z novogoriško mestno občino in društvom Tabor nad Dornberkom nadgrajujejo to idejo. “Moramo prepoznati dobre zgodbe, predvsem tiste, ki temeljijo na povezovanju in Odprti hrami v Dornberku in Zaloščah je taka dobra zgodba. Poudariti pa želimo, da ne govorimo o pijančevanju, ampak o kulturi pitja,” pravi novogoriški podžupan Simon Rosič.

Kleti so lani odprle štiri kmetije, letos jih bo pet - Baša, Kraljič, Vodopivec, Barkola in Rikotova kmetija. Začelo se bo v soboto na kmetiji Barkola ob 17. uri, nato bodo obiskovalci pod vodstvom organizatorjev, osvetljeni s kresničkami, do poznih večernih ur peš obiskali še druge kmetije. Na vsaki jih bo pričakal kulturni program, v katerem bodo nastopila predvsem domača društva, na četrti kmetiji pa se bo kot glasbeni gost s koncertom predstavil kantavtor Adi Smolar. Poskrbeli so tudi za brezplačen prevoz. Iz Nove Gorice bo avtobus krenil ob 16.15 in ob 17.00, vračal se bo z Rikotove kmetije ob 23. uri in ob polnoči. Za kozarec bo treba odšteti deset evrov.


Najbolj brano