Nov cikel Glasbenih matinej

Glasbene matineje se že šestič vračajo v foaje balkona Slovenskega stalnega gledališča z vrsto prijetnih programov za zimske nedeljske glasbene aperitive. Od najbolj klasičnega godalnega kvarteta do bolj nenavadne ustne harmonike, od dua kitar do orgelskega koncerta izven sedeža, bodo koncerti kot običajno nagovorili radovednost zvestega občinstva s široko paleto zvočnosti in repertoarjev.

 Skupina Goffriller iz Catanie (Sicilija) bo odprla letošnje Glasbene matineje z glasbo Schumanna in Dvořáka.
Skupina Goffriller iz Catanie (Sicilija) bo odprla letošnje Glasbene matineje z glasbo Schumanna in Dvořáka. 

Umetniški vodja skupne pobude SSG in Glasbene matice Črtomir Šiškovič je zaupal letošnjo otvoritev klavirskemu kvintetu. V nedeljo, 24. novembra, ob 11. uri bo s skladbami Schumanna in Dvořáka nastopil Ensemble Goffriller, ki ga sestavljajo docenti konservatorija v Catanii in koordinatorji visokih izpopolnjevalnih tečajev Akademije Rachmaninov. Igrajo na glasbila iz 17., 18. in 20. stoletja.

Tik pred božičnimi prazniki bo drugi koncert niza dobil duhovno noto z orgelsko matinejo, ki bo izjemoma v cerkvi sv. Jerneja na Opčinah, 22. decembra, ob 12.15. Igral bo Enrico Viccardi, ki se je izpopolnjeval s prof. Radulescujem na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Danes je profesor na konservatoriju v Parmi, na škofijski glasbeni šoli v Cremoni in je tudi umetniški vodja ciklov orgelskih koncertov.

Novo leto se bo za Glasbene matineje pričelo 12. januarja, spet v Kulturnem domu v Trstu, s slovenskim kvartetom Sorarmonica. Koncertni ansambel ustnih harmonik redno nastopa v Sloveniji, za sabo pa ima tudi številna gostovanja v tujini. Repertoar obsega pisano paleto raznolike, ansamblu primerno prirejene glasbe od renesanse do današnjih dni, od klasike do lažjih glasbenih zvrsti, saj bosta na sporedu tako Mozart kot Lennon. V nedeljo, 2. februarja, bo Glasbena matica predstavila dva odlična docenta kitare in koncertanta, ki bosta v duu izvedla zanimiv program priredb, s posebnim poudarkom na literaturi 18. stoletja. Marko Feri je profesor kitare na Glasbeni matici v Trstu in Špetru, gostujoči profesor na Umetniški akademiji v Osijeku, vodi izpopolnjevalne tečaje po Evropi, ZDA, Kanadi, Mehiki in je večkrat predsednik ali član žirij na različnih glasbenih tekmovanjih. Janoš Jurinčič (ki je študij klasične kitare začel v razredu prof. Marka Ferija) se je izpopolnjeval na Mozarteumu v Salzburgu, je dokončal magistrski študij na konservatoriju v Trstu in poučuje kitaro na Glasbeni Matici v Trstu in Gorici.

Glasbene matineje so vsako leto tudi oder mladih talentov deželne slovenske glasbene šole: zadnji koncert je po tradiciji namenjen učencem Glasbene matice, ki so se na poseben način izkazali na tekmovanjih ali s koncertnimi uspehi. Nastopili bodo 8. marca, ko bodo matineje zaprle zastor še z zadnjim aperitivom, saj je vsak od koncertov tudi priložnost za druženje z glasbeniki po nastopih in za izmenjavo mnenj o izvedbah, programih in novostih glasbenega sveta.


Najbolj brano