Malico so postregli v muzeju

V iskanju sprememb, nove ponudbe in doživetij je Zavod za turizem v povezavi z večino idrijskih ponudnikov povabil na kulinarično doživetje v topilniški muzej. Zanj je poskrbela družina Butul iz Manžana. Ob njem so si roko podali živo srebro, čipke in žlikrofi. Povezani ponudniki pa so predstavili spremembe, ki se obetajo festivaloma čipk in žlikrofov.

Družina Butul s Črtom na čelu (desno) je navdušila s ponudbo specialitet na kar se da nenavadnem kraju bivšega idrijskega 
rudnika. Foto: Saša Dragoš
Družina Butul s Črtom na čelu (desno) je navdušila s ponudbo specialitet na kar se da nenavadnem kraju bivšega idrijskega rudnika. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Malica za skupino (Brunch for Bunch) je uspešnica mladega kulinaričnega maga Črta Butula. Prireja jo na pričakovanih, a tudi zelo nenavadnih krajih. Med slednje sodi rudniška klasirnica v topilniškem muzeju, v katerem je, skupaj z mamo Tatjano in očetom Mitjem, navdušil ob koncu tedna. Ker so z organizatorjem Zavodom za turizem poprijeli vsi osrednji idrijski turistični ponudniki, so težavne razmere spremenili v doživetje, ki bo ostalo v spominu. Pospremili so ga s prikazom klekljanja in izdelovanja žlikrofov.

Povezani iščejo novosti

Črt Butul je idejo malic, v resnici mogočnih pogostitev z množico hodov na magične krožnike pričarane lokalne istrske hrane, odmevno uresničil. Družina Butul v Manžanu pri Kopru pa jo je z zajetno ponudbo domačih pridelkov doma in po svetu še prej. V Idriji, kjer se zadnje tedne ideje za novo ponudbo in doživetja dobesedno prerivajo, še tipajo in se, prvič povezani, uspeha šele nadejajo. “Današnji Brunch for Bunch organiziramo v iskanju novosti. Ker želimo osrednje dogodke, torej festivala idrijske čipke in praznik žlikrofov, promovirati prej, bomo po današnjem pripravili še nekaj podobnih doživetij,” je na večerni pogostitvi napovedala direktorica Zavoda za turizem Valerija Verhovnik.

Župan Tomaž Vencelj je povedal, da bodo poletno dogajanje v občini povezali in osvežili. Uvedla ga bo slovesnost ob prazniku občine 22. junija in ne več otvoritev festivala čipk. Ta bo, kot je povedala ravnateljica Čipkarske šole Idrija Metka Fortuna, manj zabavno in bolj strokovno obarvan. Ohranili bodo državno tekmovanje v klekljanju in nanj skušali pritegniti več odraslih tekmovalcev. Razpisali so tudi mednarodno natečaj na temo idrijski ris.

Konec avgusta bo idrijsko poletje ponovno zaključila slovesnost ob spustu festivalske zastave. Še prej bo Mladinski center Idrija pripravil praznik idrijskih žlikrofov. “Leta 2021, ko bo Slovenija evropska gastronomska regija, obljubljam praznik, ki ga nihče ne bi smel zamuditi,” je že tokrat obiskovalce povabil prvi med organizatorji Tilen Božič.

Gastronomija in čipke so v ospredju

Medtem ko so Butulovi stregli Črtove dobrote in predstavili svoj zajeten prodajni program lokalnih dobrot, sta Ivica Medved in Jožica Troha izdelovali žlikrofe. Članice klekljarskega društva pa so predstavile nov niz voščilnic s čipkami, klekljan pogrinjek slovesne mize in izdelovale čipke.

Vse skupaj se je lepo podalo v klasirnico, nekdanjo prebiralnico rude. Navkljub nevsakdanjem prostoru so gostje poudarjali, da je tudi ta okrepil doživetje. Pridobivanje živega srebra, žlikrofi in čipke so kot temelji Idrije pač neločljivi.

Minuli teden, ko je komisija z etnologom dr. Janezom Bogatajem na čelu, lanskim 17 prehranskim in rokodelskim izdelkom dodala še okrog 70 novih s certifikati odličnosti v okviru blagovne znamke Idrija izbrano, so prevladovali izdelki s čipko. Vsaj tako pomembno vlogo in certifikat odličnosti so dobila na gastronomiji temelječa doživetja.

Mladi društva Idrija 2020, ki so nedavno predstavili svoje novo poslovno okolje v rudniški stojnici Inzaghi, so med pomembne, že oživljene tržne dejavnosti uvrstili Frudl špancir. Frudl, značilni idrijski smukavc, je ena od mnogih idrijskih tradicionalnih jedi, ki jih postrežejo na sprehodu po Idriji sočasno z ogledom muzejev in mesta.


Najbolj brano