V spominu ostaja le zmaga

Zadetek v lastno mrežo Latvijca Igorsa Tarsevsa je v soboto zvečer prinesel Sloveniji četrto zmago v kvalifikacijah za Euro 2020 in jo približal končnemu tretjemu mestu v skupini. V Stožicah varovanci Matjaža Keka niso blesteli, a je bilo tudi to dovolj za zmago nad skromnimi gosti z Baltika.

Igra slovenske reprezentance se bo tudi po končanih kvalifikacijah 
vrtela okoli Josipa Iličića. Foto: Jure Makovec/STA
Igra slovenske reprezentance se bo tudi po končanih kvalifikacijah vrtela okoli Josipa Iličića. Foto: Jure Makovec/STA

LJUBLJANA > Največji slovenski stadion so v soboto popoldne v največji meri napolnili najmlajši nogometni navdušenci, ki pa razlogov za preveliko navdušenje niso imeli. Odsotnost bolj kritičnih ljubiteljev okroglega usnja je varovance Matjaža Keka rešila pred koncertom žvižgov, ki bi si jih kljub zmagi zaslužili, saj bi proti daleč najslabši reprezentanci kvalifikacijske skupine G na domačem terenu preprosto morali laže do polnega izplena. Na njihovo srečo jih je večjih muk v 53. minuti odrešil nesrečni Igors Tarasovs, ki je ostro podajo Josipa Iličića preusmeril v lastno mrežo.

Slovenci bi lahko povedli že v prvem polčasu, a je napadalni dvojec Andraž Šporar-Haris Vučkić zapravil dve lepi priložnosti, ob strelu Jasmina Kurtića z razdalje pa se je zatresel okvir latvijskih vrat. Kot na večini tekem v tem kvalifikacijskem ciklu so se slovenski nogometaši mučili ob igri na postavljeno obrambo. Benjamin Verbič je bil tako kot v usodnih tekmah oktobra večinoma neviden. Kapetan Bojan Jokić na levem boku ob svojem stotem reprezentančnem nastopu - podobno kot Petar Stojanović na desni strani - ni našel prave natančnosti ob predložkih, tako da je ponovno vse slonelo na Iličiću. “Po dveh oktobrskih porazih je bila zmaga tokrat nujna. Če bi v prvem polčasu izkoristili priložnosti, bi bilo vse skupaj laže. Latvija je imela v vsakem trenutku po pet igralcev v zadnji vrsti, tako da prostora ni bilo na pretek,” je muke slovenske ofenzivne vrste opisal Šporar.

Slovenija : Latvija 1:0 (0:0)

Stadion Stožice, gledalcev 11.224, sodnik: Petrescu (Romunija) 6,5. StrelecTarasovs (53-avtogol).

Slovenija: Oblak 7, Jokić 6, Mevlja 6,5, Struna 6, Stojanović 6, Iličić 7, Kurtić 6,5, Krhin 6 (od 74. Bijol 7), Verbič 6 (od 90. Bezjak -), Vučkić 6,5 (od 61. Zajc 6,5), Šporar 6. Selektor: Matjaž Kek.

Latvija: Šteinbors 7,5, Jurkovskis 6, Maksimenko 6, Oss 5,5, Dubra 6, Savajnieks 5,5, Fjodorovs 6,5, Ikaunieks 5,5 (od 72. Uldrikis 6), Tarasovs 5, Kamešs 5,5 (od 88. Uldriks -); Gutkovskis 6 (od 85. Laizans -). Selektor: Slaviša Stojanović.

Rumeni kartoni: Struna, Verbič; Gutkovskis, Fjodorovs, Oss, Savalnieks.

Po vodstvu je Kek v drugem polčasu s klopi najprej aktiviral Miho Zajca, ki je nase opozoril z dvema zgrešenima “zicerjema”, precej bolj pa ga je zagotovo navdušil Jaka Bijol z uporabnimi podajami v globino in kazenski prostor. Dih pa mu je zagotovo zastal v 80. minuti, ko se je moral Jan Oblak ob strelu Vladislavsa Fjodorovsa iztegniti, kot je dolg in širok. “Nismo zadeli v prvem polčasu in potem se lahko zgodi tudi kaj nepredvidljivega. Na srečo je bil Jan na mestu. Najbolj pomembna je zmaga, ki je popolnoma zaslužena,” je na tiskovni konferenci razložil slovenski selektor, ki je v zadnjih minutah lahko obžaloval še dve zapravljeni priložnosti Iličića.

Zbranim novinarjem je nato pojasnil, da je po še enih neuspešnih kvalifikacijah pred slovensko reprezentanco pomembno obdobje, v katerem bo treba zgraditi trdne temelje za naslednje kvalifikacije. Prva preizkušnja brez točkovnega imperativa bo že jutrišnje gostovanje na Poljskem, kjer bo zaradi kartonov manjkal Aljaž Struna. “Ta tekma bo za nas lepa priložnost. V fantastični kulisi nimamo česa izgubiti, spomladi pa nas že čakajo pripravljalne tekme proti močnim nasprotnikom.”

Slovenija v Varšavo rahlo spremenjena

Slovenija bo jutri na Poljskem nastopila v rahlo spremenjeni zasedbi. Selektor Matjaž Kek je zaradi kazni Aljaža Strune naknadno vpoklical Nemanjo Mitrovića iz Maribora, zaradi težav Amedeja Vetriha se je priključil tudi vezist Nürnberga in član mlade reprezentance Adam Gnezda Čerin, izbrano vrsto pa je zaradi poškodbe mišice zapustil napadalec St. Etienna Robert Berić. Priložnost za igro bo namesto Bojana Jokića bržčas dobil Jure Balkovec .

Drugi Slovenec v selektorski vlogi na sobotni tekmi v Stožicah, Slaviša Stojanović na klopi Latvije, je po deveti ničli hudomušno pripomnil: “Če ne bi bil v slovenskih vratih Jan Oblak, bi verjetno zabili gol. Moram priznati, da sem od Slovenije pričakoval več.”

Slovenci na Poljsko potujejo danes, v Varšavi pa jih jutri čaka še zadnji kvalifikacijski obračun proti domačinom.


Najbolj brano