Slovenski nogometaši z Latvijo

Slovenski nogometaši brez stresa končujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto, saj nimajo realnih možnosti za prebojna celinsko tekmovanje. Vsekakor pa drevi zmaga proti skromni Latviji ne bi smela biti vprašljiva.

Slovenski nogometaši so do včeraj vadili na koprski Bonifiki. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slovenski nogometaši so do včeraj vadili na koprski Bonifiki. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, LJUBLJANA > Slovenska nogometna reprezentanca se je za zadnja dva igralna kroga v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Latviji in Poljski pripravljala v Kopru, kjer je včeraj dopoldne tudi opravila uradni trening. Kot je že v ponedeljek napovedal selektor Matjaž Kek, se je tako izognila treningu v ljubljanskih Stožicah, ki je bil predviden včeraj popoldne. Predvsem zaradi vremenskih razmer in načetosti igralne površine je bila odločitev razumljiva.

Drevi ob 18. uri bi bilo v Stožicah vse razen zmage Slovenije presenečenje, saj so Latvijci doslej v skupini pokazali daleč najmanj in so brez točk v teh kvalifikacijah edini ob Gibraltarju in San Marinu. Obenem selektor Latvije Slaviša Stojanović med drugim ne bo mogel računati niti na obetavnega vezista Danielsa Ontužansa.

Zmaga proti Latviji v kvalifikacijskem smislu ne bi pomenila veliko. Slovenija bi morala zmagati na obeh preostalih tekmah (tudi v torek na Poljskem), Avstrija pa izgubiti tako proti Severni Makedoniji kot Latviji. Obenem bi moral tudi Izrael izvleči vsaj točko v Skopju. Poljska je razred zase, saj je že uvrščena na turnir stare celine. Redko se sicer zgodi, da je v skupini moštvo brez ene same osvojene točke, kot velja za Latvijo. Tak razplet onemogoča manevrski prostor ekipam, ki izgubijo tekme, ki bi jih morali dobiti, saj ne morejo računati na faktor presenečenja.

Motivacijsko je tako pred Kekom in igralci precejšen zalogaj. Želja po zmagi ne bi smela biti vprašljiva, pomembna pa bo tudi igra, ki bi dala smernice za naprej.

“Vsaka tekma nekaj prinaša. Tudi če so možnosti za uvrstitev na EP skoraj nične, igramo za ponos. Pripravljeni smo na dobro tekmo,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal vratar Jan Oblak. “Zame je to tekma, ki bo dala kar veliko odgovorov. Do izraza bo moral priti karakter, o katerem tako veliko govorimo. To je vendarle tekmovalni dvoboj, tekma za točke, za položaj na lestvici in kak pogled naprej," pravi Kek.

Na pripravah v Kopru, na katerih je dodatno nekaj težav imel Amedej Vetrih, so se v vodstvu osredotočali predvsem na kakovost igre.


Najbolj brano