Zaseg za razmislek

Koprsko pristanišče je nedvomno pomembno vozlišče za legalne tovore, a ne le zanje ... V zadnjih dveh letih so uslužbenci finančne uprave in koprski kriminalisti v pristanišču odkrili dva rekordna tovora heroina, pa tudi več drugih nezakonitih tovorov, kar kaže, da je to pristanišče pomembna točka tudi na zemljevidu kriminalnih združb. Te se prilagajajo razmeram na trgu, pa tudi temu, koliko tovora kje izgubijo. Če so lani zasegli dobrih 300 kilogramov heroina, je letošnja oktobrska bera 730 kilogramov heroina res zgodovinska. Tako velikega tovora heroina v Sloveniji, pa ne le od osamosvojitve sem, še niso zasegli.

Slovenski kriminalisti so v zadnjih letih razbili tudi več velikih mednarodnih združb. V nekaterih so svojo priložnost videli tudi naši kriminalci.

A če kriminal ne pozna meja, so državne meje še kako vidne pri orodjih, pooblastilih, s katerimi se policije borijo proti kriminalu.

A če kriminal ne pozna meja, pa so državne meje še kako vidne pri orodjih, pooblastilih, s katerimi se policije v posameznih državah borijo proti kriminalu velikih razsežnosti.

Kaj si imata, denimo, povedati kolega iz Trsta in Kopra, ki delata na istem primeru? Kako bo Koprčan Tržačanu pojasnil, da, denimo, pooblastila, ki jih imajo pri njih, pri nas niso nekaj samoumevnega, temveč so daleč od realnosti ... Ko je že kazalo, da bodo naši policisti dobili nekatera sodobnejša orodja, o katerih se pogovarjajo že kakšno desetletje, in so končno našla prostor v zakonodaji, so z odločitvami najvišjih sodnih oblasti spet pahnjeni nekaj korakov nazaj ... Tako je bilo z imsi lovilci (s katerimi je mogoče priti do številk mobilnih telefonov), podobno je bilo z avtomatskimi čitalci registrskih tablic.

Svet pa drvi naprej, z razvojem tehnologije se tudi kriminal in komunikacija selita na druga področja, v nova okolja. Tam kriminalisti z lupo, izvijačem in kladivom, kot je ironično pripomnil eden od naših sogovornikov, nimajo kaj iskati. Pri tem nihče ne oporeka varovanju človekovih pravic, in nadzoru, ki - ob vseh policijskih pooblastilih - vendarle mora biti.

Po drugi strani pa ljudje upravičeno pričakujemo, da bodo poskrbeli za našo varnost, se zoperstavljali najhujšim oblikam kriminala. Upravičeno pričakujemo, da bodo najodgovornejši v tej državi končno dosegli konsenz o tem, kakšna pooblastila dati policistom v roke, da bodo pri svojem delu še bolj uspešni.


Preberite še


Najbolj brano