FOTO: Zaradi plimovanja poplave od Pirana do Ankarana

Zaradi visokega plimovanja in posledičnega zalivanja morja so gasilci koprske gasilske brigade ponoči opravili več intervencij. Najbolj dejavni so bili v Izoli, in sicer na območju od mandrača do Svetilnika, kjer so posredovali 15-krat pri prečrpavanju vode, delili so tudi protipoplavne vreče, je povedal vodja izmene Dragan Puzić. Piran je poplavilo kot že dolgo ne, pod vodo so tudi Sečoveljske soline. Visoko plimovanje ni prizaneslo niti Valdoltri in Sv. Katarini.

Ljubljanska ulica v Izoli Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ljubljanska ulica v Izoli Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Koliko objektov je bilo skupno prizadetih oziroma zalitih, je težko reči, saj se je ponekod voda sama povlekla nazaj oziroma so stanovalci sami poskrbeli za najnujnejše.

Po besedah vodje izmene na Gasilski brigadi Koper Dragana Puzića je bilo pod vodo tudi širše območje Tartinijevega trga v Piranu, kjer so prav tako delili protipoplavne vreče in opravili nekaj intervencij. Pod vodo je bila tudi koprska promenada.

Po besedah Martine Miklavčič Šumanski, ki je v izolski občinski upravi zadolžena za komuniciranje, je v Izoli morje začelo poplavljati približno ob 20.30. Zalilo je Sončno nabrežje, Veliki trg (mandrač) in Ljubljansko ulico. Na delu je bilo približno 30 gasilcev iz PGD Korte, PGD Izola in koprske poklicne Brigade ter kakšnih deset delavcev Komunale.

V Izoli je bilo ponoči najhuje na območju od mandrača do Svetilnika.

Po 23. uri je voda začela upadati in začeli so izčrpavati vodo iz objektov. “Vsi občani, ki so poklicali, so dobili pomoč,” je zatrdila Martina Miklavčič Šumanski. “Ugotovili so, da iz nekaterih zalitih objektov ni nihče poklical. V teh primerih so samoiniciativno poklicali lastnike in izčrpali vodo. Nekateri pa se niso oglasili, kot kaže so odsotni,” je dodala.

Napoveduje se nova težava

V izolskem starem mestnem jedru je morje na posameznih mestih tudi danes zalilo pločnike in ceste, neobičajen je pogled na carinski pomol, ki je skoraj v celoti potopljen. Komunalni delavci odstranjujejo drobno kamenje in blato, opaziti je tudi nekaj gasilskih vozil.

Tudi danes izčrpavajo vodo iz zalitih objektov, ponekod so postavili vreče s peskom. “Dež je sicer ponehal, a napoveduje se nova težava. Meteorna voda se zliva v morje, tako da obstaja možnost, da ponovno prestopi bregove,” je povedala Martina Miklavčič Šumanski. Gasilci so tako spet v pripravljenosti.

Najhuje so jo, kot kaže, skupili lokali na Manziolijevem trgu, posebej Bujol. Alen Pušpan je povedal, da je voda v kuhinji segala meter visoko.

Alen Pušpan v Bujolu rešuje, kar se rešiti da. (foto: Sijan Pretnar)

V bližnji piceriji Napa so povedali, da je voda segla deset centimetrov nad letvicami.

Zalilo je tudi picerijo Napa. (foto: Sijan Pretnar)

Poplavilo je tudi bar Manzioli, sodi z rožami vred so zvečer plavali po tamkajšnjem trgu.

Poplavilo tudi ankaransko obalo

Nižja območja obale je sinoči poplavilo tudi v Kopru. Semedelska promenada s podhodom je bila zjutraj še vedno delno pod vodo.

Semedelska promenada danes zjutraj (foto: Reka Šav)

Plaža v Valdoltri je bila zjutraj komaj prepoznavna. Morska gladina je povsem prekrila kamnito ploščad in “tribuno” na plaži, krepko čez rob je segala voda tudi na pomolu v Valdoltri, kjer so privezana plovila.

Morje je prekrilo kamnito ploščad in “tribuno” na plaži v Valdoltri.

Podobno sliko je zjutraj kazalo območje Sv. Katarine, kjer je povsem zalilo pomol ter peščena odbojkarska igrišča. V Marjetici Koper nam je pomočnik upravitelja komunalnih privezov Aljoša Švab pojasnil, da so na nekaj plovilih že sinoči prerezali muringe (vrvi, s katerimi so barke privezane na “corpe morte”), da bi preprečili, da bi jih potegnilo na dno. Ko bo voda upadla, bodo muringe s pomočjo potapljačev sanirali.

Sv. Katarina v Ankaranu danes zjutraj

Poplava je povzročila škodo tudi na že tako načetih lesenih pomolih na Sv. Katarini, ki jih po Švabovih besedah nameravajo v dogovoru z ankaransko občini čim prej obnoviti, predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Iz Občine Ankaran sporočajo, da je zaradi obilnega deževja prišlo do težav tudi na Debelem rtiču, kjer so hudourniške vode zalile nov še nedokončani meteorni jašek, ki ga gradijo v bližini Centra Istra.

Piran poplavilo kot že dolgo ne, pod vodo tudi Sečoveljske soline

Po burni noči v Piranu, ki ga je tokrat poplavilo kot že dolgo ne, se je vodna gladina precej znižala, a je zjutraj še vedno prekrivala Tartinijev trg, nato je okrog 10. ure sledil ponovni dvig ravni vode.

Tartinijev trg v Piranu je tudi danes dopoldne povsem prekrivalo morje. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

V Piranu dve uri dopoldne pošta ni mela elektrike in nekaterih storitev niso mogli opravljati, prav tako ne dela banka, kjer čistijo poplavljene prostore, bankomat pa deluje. Tudi sicer je veliko lokalov zaprtih, saj odpravljajo posledice poplave, tisti na Punti pa so bili nekaj ur tako ali tako nedostopni. Obrtniki in trgovci strahoma čakajo noč in jutrišnji dan.

Padavine zadnjih dni in izredno plimovanje so prizadeli tudi Sečoveljske soline, ki ležijo v rahli depresiji. Kot je povedal odgovorni za pridelavo soli Dario Sau, so morali prekiniti vsa dela, saj so bile soline skoraj v celoti poplavljene. Eno od skladišč soli se je v torek znašlo sredi vode.

Vhod v Sečoveljske soline danes zjutraj (foto: Iztok Škornik)

Vode niso mogli odvajati iz solnih polj s prečrpavanjem, saj odtoki njihovih črpalk ležijo prenizko, da bi premagali višinsko razliko. Voda ni mogla odteči niti prek prostega pada, saj je bila gladina morja previsoka. Voda se je delno pretakala celo tam, kjer so pred časom obnovili nasipe in jih preventivno dvignili na "nivo stoletnih voda". Kot je ocenil Sau, tako visoke plime v Sečoveljskih solinah ne pomnijo vsaj deset let.

Dodal je, da za razliko od torka danes vsaj ne piha jugo, zato pa zaposlene skrbijo nove padavine, ki so napovedane za prihodnje dni. V vsakem primeru jim bo sanacija stanja, če jim bo vreme še naprej nagajalo, vzela kar nekaj časa.


Najbolj brano