Zaradi gneče v zaporu spijo na tleh

Minuli ponedeljek je bilo v koprskem zaporu zaprtih 161 moških, kar je 51 več, kot jih v zaporu lahko sprejmejo. Nekateri zaradi tega nimajo niti postelje, zato spijo na žimnicah na tleh. V vodstvu slovenskih zaporov trdijo, da zaporniki ne spijo v telovadnici, kot je neuradno slišati, priznavajo pa, da je stanje izredno težavno.

V koprskem zaporu ni dovolj postelj za vse zaprte moške.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V koprskem zaporu ni dovolj postelj za vse zaprte moške.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V minulih dneh se je po Kopru razširila novica, da v koprskem zaporu vlada taka gneča, da je zmanjkalo prostora v celicah in da so začeli zapornike nameščati že v telovadnico. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij v Ljubljani so novice o nameščanju zapornikov v telovadnico zanikali, so pa priznali, da nekateri zaporniki nimajo postelj in da spijo kar na žimnicah na tleh.

Pojasnili so, da je bilo v ponedeljek v koprskem zaporu zaprtih 161 moških, od tega 85 pripornikov in 76 obsojencev. Po uradnih zmogljivostih bi lahko v zaporu sprejeli največ 110 ljudi, kar pomeni, da je koprski zapor trenutno zaseden 146- odstotno.

Na upravi v Ljubljani priznavajo, da se v zadnjem času v vseh slovenskih zaporih soočajo z veliko prostorsko stisko, ki so jo povzročili predvsem tujci. Teh je v naših zaporih trenutno 432, kar predstavlja že slabo tretjino vseh zaprtih. Velika večina je vodičev nezakonitih migrantov čez državno mejo.

V koprskem zaporu je takih kar 95, kar pomeni, da je v njem skoraj 60 odstotkov zaprtih samo zaradi nezakonitega prehajanja državne meje. 62 med njimi je pripornikov, 33 pa obsojencev, ki že prestajajo zaporno kazen.

“Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij dnevno premeščamo obsojence in pripornike iz bolj obremenjenih v manj obremenjene zavode, kar pa je zaradi prezasedenosti zdaj izjemno težavno. Poleg ukrepov, ki so v naši pristojnosti, za dolgoročnejšo rešitev prezasedenosti ministrstvu za pravosodje predlagamo nabor ukrepov, ki vključujejo tudi sodelovanje drugih deležnikov, vključno s proučitvijo možnosti hitrejšega vračanja tujcev v druge države, s prenosom pregona in izvršitve kazni,” so nam še odgovorili.


Najbolj brano