Če bi jih bilo še več, bi bil (srčni) utrip še boljši

“Naše društvo ni le eno od mnogih društev ljudi s podobnimi interesi, temveč lahko rešuje in podaljšuje življenje,” poudarja Janez Čuček, predsednik Koronarnega društva Postojna. Ob jubileju si zato želi, da bi v svoje vrste pritegnili še večje število članov, ki bi premagali predsodke in naredili nekaj zase, dokler je še čas.

Društvo je jubilej obeležilo s slovesnostjo, na kateri so podelili tudi 
priznanja in zahvale.  Foto: arhiv društva
Društvo je jubilej obeležilo s slovesnostjo, na kateri so podelili tudi priznanja in zahvale.  Foto: arhiv društva

POSTOJNA > Koronarno društvo Postojna, ki združuje več kot 130 članov iz občin Postojna in Pivka, že dve desetletji skrbi za večjo kakovost življenja bolnikov z boleznimi srca in ožilja, poudarek pa dajejo tudi preventivi. Od začetnih let do danes je dejavnost društva postajala vse bolj razgibana, temeljno poslanstvo pa ostaja podpora, ozaveščanje in rehabilitacija koronarnih bolnikov.

“V našem društvu se pogovarjamo o težavah in si izmenjujemo izkušnje na čim bolj prijeten način skozi družabna srečanja, telovadbo, kjer se razgibavamo in si krepimo srce, pohode, izlete, rehabilitacijski teden v toplicah, predavanja ... In tako skrbimo ne le za zdrav življenjski slog in dobro psihično počutje naših članov, temveč tudi za to, da se bolniki, med katerimi so tudi invalidi, ne zaprejo vase in čutijo odrinjene od družbe,” poudarja predsednik društva Janez Čuček. Zato obžaluje, da se nekateri njihovemu povabilu ne odzovejo oziroma se jim ne priključi še večje število ljudi, ki imajo različne težave in srčna obolenja ali pa bi želeli še pravočasno spremeniti življenjski slog. “Po navadi se to maščuje čez čas, ko marsikoga doleti kap ali infarkt. Takrat je žal veliko zamujenega,” opozarja. Otepajo se zlasti starejši moški, ki jih je celo sram, da bi šli na telovadbo. “Pravijo, da se gibajo doma med delom, a to ni isto.” Med člani zato prevladujejo ženske.

“Zlasti v hladnejšem delu leta, ko manj hodimo na sprehode, v hribe, je organizirana telovadba, ki je tudi strokovno vodena, glavna spodbuda, da ostanem fizično aktivna in se redno gibam,” o pomenu članstva v društvu pravi Anita Boštjančič.

Prav najemanje telovadnic in plačilo vaditeljev je tudi najvišji strošek društva, ki se financira s pomočjo prispevkov Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), občin Postojna in Pivka in članov. “Sofinanciranje Fiha se je v zadnjih letih drastično zmanjšalo. Zadovoljni smo, da sta nam zato prisluhnili obe občini in povečali sofinanciranje, a naši člani morajo še vedno precej doplačevati, čeprav iz skromnih pokojnin in čeprav gre za ranljivo skupino, za katero je vadba ključnega pomena,” pravi Čuček in opozarja na razpisna merila, saj njihovo društvo pridobi podobno vsoto kot društva, ki imajo bistveno nižje stroške.

Društvo je jubilej obeležilo s preglednim biltenom in slovesnostjo, ki se je je udeležila tudi zdravnica Irena Keber, predsednica Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije. Na njej so podelili priznanja in zahvale zaslužim članom in sodelavcem.


Najbolj brano