V jadralnem klubu Burja z novo generacijo tudi večje ambicije

Konec tedna so v Jadralnem klubu Burja podelili še zadnje kolajne na letošnjih državnih prvenstvih. Zanje se je v razredu laser radial potegovalo osem deklet in 19 fantov iz osmih slovenskih klubov. Prvenstvo je potekalo v sklopu tradicionalne martinove regate, na kateri je poleg radialov sodelovalo še 124 optimistov in osem laserjev 4.7.

 Izurjen organizacijski ustroj JK Burja se želi preizkusiti tudi z 
izvedbo SP veteranov razreda finn leta 2023 ali 2024.
Izurjen organizacijski ustroj JK Burja se želi preizkusiti tudi z izvedbo SP veteranov razreda finn leta 2023 ali 2024.  

IZOLA > Tridnevno državno prvenstvo se je za krmarje razreda laser radial začelo v petkovih 20 vozlih juga in končalo z nedeljsko bonaco, ki je zapečatila vrstni red po petih regatah. V moški in mladinski konkurenci so slavili Janez Zabukovec (JK Jadro), Gašper Strahovnik (JK Burja) in Nejc Valenčič (JK Burja), v ženski pa Kim Pletikos (YC Portorož), Lin Pletikos (YC Portorož) in Valentina Baruca (JK Jadro). Med mladinkami so si prva tri mesta razdelile Lin Pletikos (YC Portorož), Lana Vidmar (JK Jadro) in Alenka Valenčič (JK Burja), medalje v kategoriji do 17 let pa so domov odnesli Benjamin Aganović (JK Burja), Lana Vidmar (JK Jadro) in Alenka Valenčič (JK Burja).

Za preostale nastopajoče so organizatorji uspeli izpeljati dva plova. V razredu optimist je zmagal Italijan Kim Magnani pred Svitom Dujmovičem Šterpinom (JK Pirat) in rojakinjo Liso Vucetti. Slednja je prejela tudi pokal za najboljši rezultat med dekleti, po tem ko je z zmago v zadnji regati prehitela Tržačanko Saro Calici in Tarin Pečar (JK Jadro). V enosedu laser 4.7 so bili najbolj prepričljivi madžarski predstavniki.

“Za nami je odlična sezona. S šolo jadranja smo v klub privabili sedem novih otrok, tako da imamo 18 aktivnih optimistov. K temu naj prištejem še osem laserjev 4.7, radialov in enega v razredu standard, ki so na državnih prvenstvih osvojili 12 medalj, kar je nad pričakovanji,” je z bero zadovoljen Jure Žbogar. S trenerjema Jakobom Božičem in Vitom Batističem že postavljajo temelje za novo sezono. “Prihodnje leto želimo imeti v reprezentanci vsaj štiri ali pet optimistov, nekaj deklet pa bomo začeli uvajati v olimpijski razred laser radial.”

V Burji poleg tekmovalnih gojijo tudi organizacijske ambicije, toda poguma za vložitev kakšne odmevne kandidature še niso zbrali. “Kompetenc imamo dovolj, saj že 32 let prirejamo spomladanski pokal. Neodločeni smo le glede razreda, ki bi ga želeli gostiti. S hotelom San Simon se dogovarjamo, da bi v Izolo pripeljali svetovno prvenstvo razreda finn za masterse, na katerem običajno tekmuje od 150 do 250 veteranov. Prve priprave so torej že stekle, če ne prej, bomo maja 2023 ali 2024 v Izoli spet priča odmevnejši prireditvi,” je načrte razgrnil mlajši brat Vasilija Žbogarja, ki je na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil srebrno medaljo prav v razredu finn.


Najbolj brano