Dostop do planin in koče bo bolj varen

Če bo vreme dovoljevalo, bodo v teh dneh nadaljevali z rekonstrukcijo ceste proti Stadorju, ob kateri sicer ni naselij, je pa od spomladi do jeseni zelo prometna. Vodi do vzletišča za jadralne padalce na Kobali, planinske koče, štirih planin in državnega lovišča Prodi. Do 20. decembra velja popolna, 24-urna zapora.

Na planini Razor in bližnji planinski koči upajo, da bodo v 
prihodnje cesto uredili  tudi od Stadorja do planine Podkuk.  Foto: arhiv AS Poljubinj
Na planini Razor in bližnji planinski koči upajo, da bodo v prihodnje cesto uredili tudi od Stadorja do planine Podkuk.  Foto: arhiv AS Poljubinj

LJUBINJ > Osem kilometrov dolga cesta od Ljubinja do Stadorja je vsa razdrapana, ozka in brez prepustov. Srečevanje na njej je zelo oteženo, še zlasti s kombiji, ki v poletni sezoni nenehno vozijo jadralne padalce na vzletišče Kobala. Zato se je Občina Tolmin odločila, da se bo lotila zahtevne obnove, ki po potekala postopoma v povezavi z razpoložljivim denarjem.

Deževje zamika začetek del

Izvajalec Kolektor CPG je začetek del napovedal že v začetku novembra. Zaradi slabega vremena so rok premaknili na začetek tega tedna, a jih deževje še vedno ovira. Do 20. decembra bodo ob popolni zapori postorili kolikor bo mogoče, med vikendi bo cesta odprta. Zatem se bodo prek zime umaknili in nadaljevali sredi marca, ko bo cesta ob delavnikih zaprta od 8. do 17. ure, ob sobotah pa do 15. ure. Delali bodo predvidoma do 24. aprila, ko se začenja sezona jadralnega padalstva.

Celoten večletni projekt zajema rekonstrukcijo 7750 metrov dolgega odseka med odcepom proti vasi Sela nad Podmelcem nad Ljubinjem in Stadorjem. “Predvidena sanacija je razdeljena na štiri odseke. Na odseku v skupni dolžini 4450 metrov načrtujemo preplastitev obstoječega asfaltnega vozišča, na preostali dolžini 3300 metrov pa je nujna temeljita rekonstrukcija z vgradnjo dodatne tamponske nosilne plasti ter asfaltne plasti. Na celotni trasi ceste je treba urediti odvodnjavanje in sanirati oziroma izvesti nove podporne konstrukcije,” načrtovane posege opisuje tolminski župan Uroš Brežan.

Delajo od zgoraj navzdol

Prvih 500 metrov od Stadorja navzdol so obnovili in asfaltirali lani od marca do jeseni z vmesnim poletnim premorom. “Za lani opravljene posege smo iz proračuna namenili 100.000 evrov. Gradbena dela na tej cesti so časovno zelo omejena, saj se je treba prilagajati turistični in pašni sezoni in se tudi izogibati zimskim razmeram, ki lahko na tej nadmorski višini trajajo precej dolgo,” pojasnjuje Brežan. Izvajalci so omejeni na zgodnjo pomlad v marcu do začetka padalske sezone 15. aprila in na pozno jesen, kar pomeni po 1. oktobru, ko se končata pašna in turistična sezona. Cesta pozimi ni vzdrževana, ko je zasnežena, je zaprta.

“Od zgoraj navzdol gremo zato, da s težko mehanizacijo ne bi poškodovali prenovljene ceste. Letošnjo jesen in prihodnjo pomlad nadaljujemo posege na skoraj kilometer dolgem, najbolj poškodovanem odseku,” napoveduje Boštjan Uršič z občinskega oddelka za okolje in prostor. Za ta odsek bo občina namenila 150.000 evrov.

Z uporabniki so usklajeni

Kot pravi Milena Brešan, predsednica planinskega društva Tolmin, ki upravlja s poleti zelo obiskano kočo na planini Razor, so z občino usklajeni: “Naša koča je bila oktobra odprta še ob vikendih, od 1. novembra do maja je zaprta. Silvestrovanje bomo, kot vsako leto, pripravili.” Planinci so zadovoljni, da se je na tej cesti začelo delati. Si pa skupaj z živinorejci, ki pasejo živino na planinah Stador, Razor, Lom in Podku, želijo nadaljevanje od Stadorja proti Podkuku, do kjer je promet z avtomobili dovoljen. Od tam dalje je do koče in planine Razor treba pešačiti oziroma je odprta zgolj za dostavo. Zadovoljni so tudi v društvu za prosto letenje Posočje in v društvu Adrenalin, ki s Kobariškega vozi jadralne padalce na vzletišče Kobala v primeru, ko termika na vzletišču Stol ni ustrezna. Upajo pa, da bodo v prihodnje obnovili še zelo ozek odsek od Ljubinja do odcepa proti vasi Sela nad Podmelcem.


Najbolj brano