Barvita zidna poslikava v središču Nove Gorice

V začetku oktobra smo v Novi Gorici slovesno odprli zidno poslikavo nad krožiščem v neposredni bližini nakupovalnega središča Qlandia, ki so jo ustvarili dva tuja umetnika, Jaime Rodriguez Inungaray iz Mehike, ki že 14 let živi in ustvarja v Nemčiji, in Luis Alejandro Vasquez Aliaga, znan kot Tin Tin, iz Bolivije, ter mlada slovenska umetnica Veronika Hozjan iz Kneže pri Mostu na Soči.

Zidna poslikava je plod projekta CULPEER4CHANGE, v katerem se je prek 30 učencev goriških osnovnih šol odzvalo vabilu novogoriške mestne občine, se udeleževalo umetniških delavnic v Mladinskem centru Nova Gorica in umetnikom pomagalo pri slikanju zidne poslikave.

Umetnost je jezik vseh

V procesu ustvarjanja so sodelujoči spoznali, da ni potrebno vedno obvladati jezika drugega, da bi se razumeli, saj je umetnost univerzalni jezik, dostopen vsem ljudem. Ustvarjanje zidne poslikave je nemalokrat pritegnilo pozornost mimoidočih, ki so navdušeno fotografirali nastajajočo kompozicijo. Poslikava bo v bodoče pozdravljala tako meščane kot tudi obiskovalce Nove Gorice ter jih nagovarjala k razmisleku o skrbi za okolje.

Poleg delavnic in ustvarjanja v Novi Gorici so trije umetniki vodili umetniške delavnice ter jezikovno delavnico tudi na drugih slovenskih šolah, na katerih so ustvarili manjše zidne poslikave.

Sporočilo Bolivijske gledališke skupine

V okviru projekta je v novogoriškem mestnem parku Borov gozdiček nastopila bolivijska gledališka skupina »Teatro Trono«. Mladi Bolivijci so predstavili izjemno izvirno in navdihujočo predstavo z naslovom Vrnitev h koreninam, ki seže onkraj jezikovnega sporazumevanja.

Sporočilo odseva aktualno dogajanje tako na lokalni kot na globalni ravni, kjer gonilno silo predstavljajo predvsem mladi. Sporočajo nam, da moramo poskrbeti za naš svet in ga čim boljšega predati mlajšim generacijam. Bolivijska skupina je nastopila na petih slovenskih šolah, tudi na Osnovni šoli Branik, ki se je izkazala kot izjemno odprta šola, ki želi svojim učencem omogočiti vpogled v drugačno kulturo in gledališko umetnost.

Prihodnje leto junija bo Mestna občina Nova Gorica gostila umetniško skupino iz Južnoafriške republike, septembra pa še umetniško skupino iz Peruja.

Mednarodni projekt CULPEER4CHANGE - pomen

Mestna občina Nova Gorica in Društvo Humanitas iz Ljubljane sta partnerja mednarodnega projekta CULPEER4CHANGE, v katerem sodelujejo še partnerji iz Nemčije, Danske, Bolgarije, Luksemburga, Italije, Poljske, Avstrije, Bolivije in Tanzanije. V sodelovanju s priznanimi mladimi umetniki iz Azije, Afrike, Srednje in Latinske Amerike želijo vpeljati v šole nov koncept poučevanja z delavnicami ter gledališkimi predstavami za mlade v Evropi. Oblikujejo ustvarjalne predstave s političnimi sporočili in razpravami o tem, kako postati bolj dejavni v današnji družbi. Osrednje teme delavnic in predstav so boj proti podnebnim spremembam, zaščita otrokovih pravic in upravljanje migracij.

Sofinancira Evropska unija/ Co-funded by the European Union


Najbolj brano