Začetek sage Kopra in Olimpije

Lanska sezona je postregla kar z devetimi medsebojnimi obračuni Kopra Primorske in Cedevite Olimpije (pred letom sta resda oba še nastopala z drugačnima imenoma), jutrišnji obračun v Bonifiki pa bo prvi letošnji.

Ivan Marinković ( z žogo)  je tudi v novi sezoni eden ključnih 
igralcev ekipe, ki jo uspešno vodi Ivica Golemac. Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska
Ivan Marinković ( z žogo) je tudi v novi sezoni eden ključnih igralcev ekipe, ki jo uspešno vodi Ivica Golemac. Foto: Žiga Mikeli/KK Sixt Primorska

KOPER > Od omenjenih devetih lanskih tekem so nekoč nedotakljivi Ljubljančani dobili le eno, istrska zasedba pa jim je s sedmimi zaporednimi zmagami pošteno “nabila komplekse”, čeprav od trenutne ekipe zeleno-belo-oranžnih prav nihče ni doživljal lanskih nočnih mor.

Tem se Cedevita Olimpija ni povsem izognila niti letos, a je vsaj v ligi Aba - enako kot Koprčani - doslej iztržila štiri zmage ob enem samem porazu, nazadnje v gosteh pri Mornarju. Tudi v Baru je ljubljansko-zagrebški konglomerat ostal zvest sebi in je odlično odprl srečanje, ko pa je eden od gledalcev napadel Ryana Boatrighta, jim je poguma zmanjkalo. S tem so dobili nov zalet vsi kritiki, ki trdijo, da sedanji generaciji primanjkuje tistega pod pasom, kar navadno loči strica od tete. Veliko slabši vtis je Cedevita Olimpija pustila v eurocupu, ki ga je odprla s petimi zaporednimi ničlami. Toda v sredo se je v Istanbulu vrnila med žive, ko se je Darussafaki maščevala za nespretni domači poraz. Blestel je Codi Miller-McIntyre, ki je za las zgrešil trojnega dvojčka (11 točk, 10 skokov, 9 podaj), malce nepričakovano pa sta mu s krilnih položajev na pomoč priskočila predvsem Filip Krušlin in Mikael Hopkins. Zmaji bodo v Bonifiki sicer zaključili niz štirih zaporednih gostovanj, junak z Bosporja Miller-McIntyre pa je razumljivo optimističen: “Moramo zaigrati z enako energijo kot v sredo, srečanje pa je po porazu z Mornarjem za nas izjemno pomembno.”

Huda kazen za Mornar

Za incidente na tekmah lige Aba letos očitno ni milosti. Disciplinski sodnik Saša Pavličić-Bekić je z zaprtjem tribun in denarno kaznijo sankcioniral črnogorsko moštvo Mornar zaradi dogodkov na tekmi s Cedevito Olimpijo preteklo soboto v Baru, ko je navijač napadel Olimpijinega igralca Ryana Boatrighta. Mornar bo tekmo proti Zadru igral pred praznimi tribunami, črnogorski derbi z Budućnostjo pa pred prazno navijaško tribuno, Obenem bo moral plačati 20.000 evrov kazni.

Dosedanja sezona Kopra Primorske si zasluži izključno superlative, saj se v regionalni konkurenci že dolgo ni pojavil novinec, ki bi se slovitih tekmecev z dolgo tradicijo lotil tako pogumno in predvsem uspešno. Natanko takrat, ko je Olimpija lomila Darussafako, so se državni prvaki v okviru slovenskega prvenstva nepričakovano mučili s Šenčurjem. Naposled so le zmagali za pol koša, čeprav sta počivala Lance Harris in Alen Hodžić. Velika osvežitev sezone Žan Mark Šiško seveda upa na nadaljevanje zmagovitega niza, ki traja že osem zaporednih dvobojev: “Imamo dovolj časa, da se pripravimo na slovenski derbi. Olimpija je vedno magnet za gledalce, zato bi jutri ob 20. uri vse povabil v našo dvorano.” Mimogrede, kdo se spominja zadnjega domačega poraza tigrov? Bilo je 12. februarja, ko je v domačem prvenstvu Krka slavila s 66:64 ...


Najbolj brano