Po odločitvi brazilskega vrhovnega sodišča Lula da Silva najverjetneje iz zapora

Vrhovno sodišče v Braziliji je v četrtek sprejelo odločitev, ki bi lahko privedla do tega, da bodo nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silva ter približno 5000 drugih pripornikov izpustili iz zapora. Razsodilo je namreč, da lahko obsojence zaprejo šele potem, ko so izčrpane vse možnosti za pritožbo.

Vrhovno sodišče v Braziliji je v četrtek sprejelo odločitev, ki bi 
lahko privedla do tega, da bodo nekdanjega predsednika Luiza 
Inacia Lulo da Silva ter približno 5000 drugih pripornikov izpustili 
iz zapora.  Foto: Vir: Wikipedia
Vrhovno sodišče v Braziliji je v četrtek sprejelo odločitev, ki bi lahko privedla do tega, da bodo nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silva ter približno 5000 drugih pripornikov izpustili iz zapora.  Foto: Vir: Wikipedia

BRASILIA > Sodniki so kot neustavno odpravili sodno prakso, v skladu s katero je mogoče osebo zapreti pred izčrpanjem vseh možnosti za pritožbo.

Odvetniki Lule da Silve so že napovedali, da bodo danes skušali doseči "takojšnjo izpustitev" nekdanjega predsednika.

Odločitev 11-članskega vrhovnega sodišča so v Braziliji nestrpno pričakovali, po dolgotrajnih razpravah pa je sklep podprlo šest sodnikov, proti jih je glasovalo pet. Odločitev bi lahko omogočila izpustitev skoraj 5000 drugih pripornikov iz brazilskih zaporov.

Odločitev o tem sicer ne bo avtomatizem, ampak bodo morali sodniki odločiti posebej o vsakem primeru. Sodišča bodo tako morala pregledati primere skoraj 5000 obsojencev.

Odločitev vrhovnega sodišča naj se ne bi nanašala na zapornike, obsojene zaradi nasilnih kaznivih dejanj, poroča AFP.

Nekdanji 73-letni levičarski predsednik Brazilije prestaja zaporno kazen zaradi korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora zaradi pranja denarja in korupcije. V zapor je odšel aprila lani. Brazilsko sodišče pa mu je februarja letos izreklo še 12 let in 11 mesecev zapora zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin.


Najbolj brano