Prek Indije do Tokia

Čeprav so pri Fibi skušali iz potrditve prvih udeležencev olimpijskih iger v 3x3 košarki narediti skrivnostno dramo, je bilo vnaprej jasno, da ob gostiteljih Japoncih v Tokio potujejo tudi Srbi, Rusi in Kitajci. Slovenijo bo marca na kvalifikacijah v Indiji zastopala četverica Pirana.

Piranski košarkarji so med nenehnimi potovanji in tekmovanji 
našli tudi nekaj časa za sprostitev.
Piranski košarkarji so med nenehnimi potovanji in tekmovanji našli tudi nekaj časa za sprostitev. 

PIRAN > Kriterij za določanje najboljših je bila uvrstitev držav na svetovni lestvici, zanjo pa štejejo dosežki stotih najboljših posameznikov. Zato Slovenija ni mogla više od šestega mesta, saj toliko uličnih košarkarjev mednarodne ravni niti ne premore. Za primerjavo, med najboljšimi 28-imi moštvi sveta je kar šest srbskih, od slovenskih pa poleg Pirana resno nastopata le še Ljubljana in Kranj, ki zasedata 20. ter 21. mesto.

Na olimpijskih igrah prihodnje leto bo tako v moški kot v ženski konkurenci nastopilo po osem držav. Japonci so vabilo izkoristili v moški konkurenci, ob njih so si olimpijske vstopnice na nedavnem finalu v Utsunomiyi priborili Srbi, Rusi in Kitajci. Pri dekletih imajo zagotovljen nastop Rusija, Kitajska, Mongolija in Romunija.

Kako sestaviti moštvo

Ena največjih dilem 3x3 košarke je sestava državne reprezentance. Prostora je pač zgolj za štiri igralce, KZS pa se je odločila, da ne bo “čarala” in je reprezentančne drese zaupala kar najboljšemu moštvu, torej Piranu. Nekateri imajo tudi drugačne prijeme, vsekakor pa so Slovenci na kvalifikacijskem turnirju favoriti skupine, kakor dokazuje ekipna svetovna lestvica: Piran je šesti, mongolski Ulan Bator trinajsti, francoski Nantes še štiri stopničke niže, filipinski Pasig zaseda 25. mesto. Katarcev sploh ni med najboljšimi, a so bili leta 2014 celo svetovni prvaki.

Ostali morajo v kvalifikacije, ki bodo marca prihodnje leto v Indiji in bodo izluščile še tri udeležence olimpijskih iger. Slovenijo bo zastopala piranska ekipa, ki je imela pri žrebu dokaj srečno roko, ko je izvlekla Francijo, Filipine, Dominikansko republiko in Katar. Nosilci - poleg Slovenije še Mongolija, ZDA ter Nizozemska - pa so si predvsem želeli izogniti Latviji, kajti Riga je v točkovanju vseh nastopov celo najboljše moštvo na planetu.

Če bi Slovencem v postavi Simon Finžgar, Gašper Ovnik, Adin Kavgić, Anže Srebovt, Tjaž Rotar in Milan Kovačević (seveda se bodo naknadno odločili za četverico, ki bo zaigrala) spodletelo, bi imeli na voljo še eno priložnost aprila na Madžarskem. Tam se bo za zadnjo olimpijsko vozovnico pomerilo šest držav, a le tiste, ki na zadnjih dveh olimpijskih turnirjih v dvoranski košarki niso sodelovale. Za zdaj so to poleg gostiteljev Madžarov še Slovenija, Nizozemska, Mongolija, Latvija in Poljska.


Najbolj brano