Mlinotest premočan za Žurd?

Drevi ob 20. uri bo v ajdovski dvorani Police prvi dvoboj najmočnejših ženskih rokometnih ekip na Primorskem v novi sezoni. Še neporaženi domači Mlinotest bodo skušale presenetiti gostje iz Kopra.

Odpor Koprčank v Ajdovščini bo v veliki meri odvisen od tega, 
kako razpoložena bo Kristina Petrinja (z žogo). Foto: Tomaž Primožič/FPA
Odpor Koprčank v Ajdovščini bo v veliki meri odvisen od tega, kako razpoložena bo Kristina Petrinja (z žogo). Foto: Tomaž Primožič/FPA

AJDOVŠČINA > Izhodišča so jasna. Mlinotest, ki ima v novem prvenstvu skupaj s Krimom popoln izkupiček, pred domačim občinstvom najbrž ne bo razprodajal ugleda. Blagajna v dvorani bo sicer začela poslovati ob 19.30, cena vstopnice za odrasle pa je tri evre

Zgodovina primorskih derbijev nas uči, da na takšnih tekmah kakovost posameznih igralk v obeh ekipah ni vedno odločilna. V lanski sezoni, ki so jo Ajdovke (četrte v prvenstvu) bolje zaključile kot današnje gostje iz koprskega Žurda (šeste), se je Mlinotestu prav na domačem parketu proti Koprčankam pripetil boleč pokalni spodrsljaj.

Večina glavnih akterk tistega dvoboja sicer to sezono igra drugje, v poletnem prestopnem roku pa se je Mlinotest z bogatejšim proračunom izdatneje okrepil kot Žurd. Prav iz Kopra se je poleti med nekdanje soigralke v mesto burje vrnila ostrostrelka z razdalje Tina Benčina.

Psihološko breme je vsekakor na domačinkah, ki glede na letošnje rezultate morajo zmagati. Koprčanke, ki so trenutno v prvenstvu šeste med desetimi ligaši, nimajo česa izgubiti. Poraz jim ne prinaša nič hudega, vse drugo (če se bo zgodilo) bo presežek.

Ajdovski trener Dean Kovšca se zaveda odgovornosti pred dvobojem: “Ne smemo gledati na lestvico. Pred nami bo enako zahtevna tekma, kot je bila s Celjankami. O podcenjevanju ne sme biti govora. Moramo izkoristiti sedanje dobro izhodišče, ko branimo položaj na vrhu lestvice. Imamo dovolj igralk, ki lahko stopijo na parket s klopi in vzdržujejo ritem. “

Mlinotest ima zadnje dni sicer nekaj zdravstvenih težav, a je med nosilkami igre na tem seznamu le Tina Benčina z bolečo ramo. Ajdovke sicer krasi čvrsta obramba z izkušeno rusko vratarko Aleksandro Petruhino (Celjankam je ubranila enajst strelov), v napadu pa so nevarne z vseh položajev. Kar šest Ajdovk je trenutno med 20 najboljšimi strelkami v državnem prvenstvu. Izstopata letošnji okrepitvi, NatašaJanković Rustja in Dominika Mrmolja, ob njima pa še reprezentantka Maja Svetik ter specialistka za protinapade Nuša Fegic.

Žurd prihaja v Ajdovščino po hudem porazu z Žalčankami. Če so Koprčanke to prebolele in izkušnjo preobrazile v bojevitost, bi lahko bile s svojo prvo postavo nevarne. Pomlajena hitra koprska zasedba je na poti do štirih zmag že pokazala več dobrih trenutkov.

Veliko obetata mladinski državni reprezentantki Zana Kadić in Nika Hilj, mreže pa redno tresejo še izkušenejše Eva Zorko, Kristina Petrinja, Karin Vatovec in Valentina Panger. Mladost in izkušnje tudi letos uspešno povezuje trener Stojan Petrinja.


Najbolj brano