V Ljubljani nekaj pomislekov o sodelovanju SDS in Levice v Piranu

Naš včerajšnji zapis o vzpostavitvi tesnega sodelovanja med predstavnikoma SDS in Levice v piranskem občinskem svetu je, pričakovano, vzbudil precej odmevov - tudi iz Ljubljane.

Med piranskimi občinskimi svetniki se pletejo tudi manj običajna zavezništva. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Med piranskimi občinskimi svetniki se pletejo tudi manj običajna zavezništva. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Na včerajšnji seji izvršnega odbora Levice v Ljubljani so razpravljali tudi o tej temi. “Za dogovor smo danes izvedeli iz medijev, kar je seveda nesprejemljivo. Zato je stranka pozvala svetnico Barbaro Kožar, da obrazloži nastalo situacijo,” je sinoči povedal poslanec iz Kopra Matej Tašner Vatovec. Očitno bodo stališče zavzeli šele na podlagi dodatnih informacij.

Tudi vodstvo SDS na državni ravni je bilo o piranskem primeru obveščeno iz medijev. V SDS so za Primorske novice povedali zgolj to, da takšne odločitve prepuščajo lokalnim odborom.

Obema lokalnima odboroma se sodelovanje z ideološko povsem nasprotno stranjo ne zdi nič nenavadnega, čeprav je res, da so nekateri podporniki teh strank izrazili začudenje nad povezovanjem, saj stranki v parlamentu zasedata skrajna pola.

Občinski svetnik SDS Vojko Jevševar je za ta korak pridobil mnenje svojega lokalnega odbora, ki ga sicer vodi, o nameravanem sodelovanju je bila obveščena tudi regijska koordinatorica. Strankine centrale ni prosil za dovoljenje za tovrstno povezovanje. “Zavedamo se, da smo različnega prepričanja, a nas to ne ovira, da na lokalni ravni ne bi sodelovali. V SDS od nekdaj sodelujemo z vsemi. Menili smo, da bi bila škoda, če bi še tri leta tega mandata kar tako vrgli vnemar. Z občinsko oblastjo bomo konstruktivno sodelovali, ne bomo pa podpirali njenih slabih predlogov,” je včeraj pojasnil Vojko Jevševar.

Barbara Kožar iz Levice, lokalni odbor Piran-Izola, pojasnjuje, da je bil o sodelovanju s stranko SDS seznanjen njen piranski odbor s koordinatorjem Pavlom Plahutnikom.

“V dobri veri smo se odločili za to sodelovanje, ker se v občini stvari ne premaknejo z mrtve točke in smo ugotovili, da kot posamezniki tega ne bomo spremenili, združenim v enotno svetniško skupino pa nam lahko uspe. Politično smo resda daleč narazen, a sposobni smo odmisliti državno politiko in se v dobro občine osredotočiti na njeno dobro. Ko pa nas bo kaj političnega razdvajalo, bo vsak glasoval po svojem političnem prepričanju,” o programskem sodelovanju, s katerim so napovedali podporo razvojnim projektom župana Đenia Zadkovića, še pove Barbara Kožar.

Pobudnik združevanja moči manjših strank v svetniško skupino je bil sicer Andrej Korenika, ki je za SMC kandidiral na županskih volitvah. V skupno svetniško skupino so bili ob svetnikih SDS in Levice vabljeni še Marina Sorta (Piran je naš), Denis Fakin (SMC) in Savo Radić (najprej Slovenija za vedno, sedaj pa samostojen svetnik), a se je nato za sodelovanje odločil zgolj slednji. V novi svetniški skupini so se sicer obregnili ob poimenovanje njihovega povezovanja kot koalicijskega, a glede na to, da beseda koalicija po slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni zvezo strank za dosego skupnega cilja, lahko njihovo sodelovanje imenujemo tudi koalicija.


Najbolj brano