Trenerske sence nad Nemčijo

Po domačih prihajajo evropski izzivi. Vsaj za 32 moštev v nogometni ligi prvakov. Četrti krog bi lahko že postregel z imeni ekip, ki se bodo podale v izločilne boje prihodnjo pomlad. Za druge bo že konec evropskih upov. Vsaj kar zadeva elitno klubsko tekmovanje.

Robert Lewandowski (v belem dresu Bayerna) bo poslej zabijal 
gole  pod taktirko novega klubskega trenerja.   Foto: Lu Yang / Avalon Editorial / Pro
Robert Lewandowski (v belem dresu Bayerna) bo poslej zabijal gole pod taktirko novega klubskega trenerja.  Foto: Lu Yang / Avalon Editorial / Pro

Skupinski obrat ponuja po dveh tednih soočenja istih ekip, le da bodo vloge gostiteljev zamenjane. Na sporedu bo kar nekaj dvobojev, ki bodo imeli izločilni pridih. Čeprav sta do konca skupinskega dela lige prvakov (LP) načeloma nato na voljo še dva popravna izpita, pa se na pomoč tekmecev vendarle ne gre zanašati. Tega se dobro zavedajo tudi pri Borussii Dortmund in Interju, ki bosta nocoj morda odločala o drugem mestu v skupini F. Z zmago bi eden ali drugi klub naredila odločilen korak proti izločilnim bojem. Remi bi pustil še vse odprto pred sklepnima krogoma, v katerih ju čakata soočenji s Slavijo in Barcelono.

Katalonci bi si z drugo zmago nad češkimi prvaki praktično že zagotovili uvrstitev v osmino finala. Za kakšen teden so ostali brez poškodovanega Luisa Suareza, kar pomeni, da bo še več bremena na Lionelu Messiju. Argentinec je v zadnjem krogu španskega prvenstva sicer zadel iz enajstmetrovke, a je Barcelona ostala praznih rok na gostovanju pri Levanteju. Vseeno se zdi, da bodo Urugvajca bolj pogrešali v španskem prvenstvu kot na evropski sceni.

Zagreb in Beograd

Jutri se iz tekmovalnega zornega kota obetata zelo zanimivi tekmi v Zagrebu in Beogradu. Dinamo in Crvena zvezda sta še vedno v igri tudi za spomladansko nadaljevanje v ligi prvakov (LP). Bolje kaže Zagrebčanom. Petar Stojanović in soigralci bodo gostili Šahtar iz Donjecka, z morebitno zmago pa bi se približali drugemu mestu. Za Crveno zvezdo, ki bo gostila letošnjega finalista LP Tottenham, je vendarle bolj stvaren boj za tretje mesto in spomladansko nadaljevanje v evropski ligi.

Kakorkoli, dvoboj na Nou Campu bo tudi zaradi navijaškega ozračja le večerno ogrevanje pred osrednjim nocojšnjim terminom, ko bo na sporedu obračun v Dortmundu. Pred dvema tednoma je Inter vknjižil domačo zmago, s katero je ohranil stvarne možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Privrženci modro-črnih si želijo, da bi Antonio Conte v zgoščenem tekmovalnem ritmu ohranil bojevniški duh pri svojih izbrancih vsaj še za en (evropski) večer. Brez pomoči Samirja Handanovića seveda ne bo šlo.

Prav zanimivo bo videti kako se bo Interja lotil trener nemških podprvakov Lucien Favre. Navijače Borussie bolj skrbi, ali bo vendarle nared kapetan Marco Reus, ki je dejansko dodana vrednost zasedbe iz Dortmunda. Favrovo kolobarjenje z igralci v zgoščenem tekmovalnem razporedu je doslej dalo spremenljive izide, ki so spodbudili ugibanja o morebitni trenerski rošadi. Borussia je na nemški sceni vendarle spet ujela zmagoviti ritem, naposled pa so se za menjavo na klopi odločili pri aktualnem prvaku Bayernu. Kaplja čez rob je bil poraz v Frankfurtu. Eintracht je ugnal Bavarce kar s 5:1, Niko Kovač pa se je moral posloviti s klopi nemškega velikana.

Bayernove privržence bistveno bolj kot jutrišnji dvoboj z Olympiakosom v LP, kjer so Bavarci ob Paris Saint-Germainu in Manchester Cityju po treh krogih edina ekipa s polnim izkupičkom, vznemirja ime Kovačevega naslednika. Ko so se začeli preigravati scenariji o morebitni Favrovi zamenjavi, je bil na vrhu seznama kandidatov Jose Mourinho. Portugalski trenerski posebnež se že lep čas uči nemščine, kar je še podžgalo govorice. Sicer pa se vsakič, ko kateri večji klub zapade v rezultatsko krizo, nad njihovimi trenerji pojavi Mourinhova senca. Začelo se je pri Realu, nadaljevalo pri Arsenalu, zdaj je na vrsti Bayern, ki pa je kot prvi od evropskih velikanov dejansko izpraznil trenerski stolček.


Najbolj brano