Od hudiča do kačona

Na podlagi bogatega rodiškega pripovednega izročila pravkar nastajajo skulpture, ki bodo krasile Mitski park v okolici Rodika. Pri izdelavi sodelujejo tudi študentje in diplomanti sežanske višje šole.

Špela Šedivy Foto: Petra Mezinec
Špela Šedivy Foto: Petra Mezinec

RODIK >“Eden od hribov nad Rodikom, Čuk, je poln vode. Izročilo pravi, da v njem prebiva kačon, ki vsako jutro maši luknje v hribu in s tem prebivalce varuje pred poplavo. Če ga Rodičani razjezijo, nadnje pošlje nevihto in točo,” opiše Špela Šedivy le eno od skulptur, ki je v času letošnjega kostanjevega praznika nastajala v Rodiku. Telo velike gladke kače se vije po grobo odbiti površini. Čeprav je skulptura iz dveh kosov, izdelava kačonove glave ni predvidena. “Izročilo pravi, da človek, ki kačona zagleda, oslepi,” pojasni oblikovalka in snovalka 41 kipov in označevalcev, ki bodo krasili Mitski park v Rodiku.

Šest iz apnenca, šest iz peščenjaka

Kipe je zasnovala na podlagi rodiškega izročila v sklopu projekta Mitski park, ki je vreden slabih 750.000 evrov, od tega bodo 630.000 evrov dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. S projektom so začeli pred dobrim letom, pot po Mitskem parku v Rodiku pa naj bi odprli v začetku prihodnjega poletja.

41

kamnitih kipov in označevalcev bo postavljenih v Mitskem parku pri Rodiku

Pot bo povezovala dvanajst lokacij, na katere je vezano mitsko izročilo. “Ker Rodik leži na stiku dveh svetov, Krasa in Brkinov, imamo tu opravka z dvema različnima kamninama, kraškim apnencem in flišnim peščenjakom. Kipi na šestih lokacijah na kraškem delu bodo zato iz apnenca, preostalih šest, ki bodo postavljeni na brkinski strani, pa bo iz peščenjaka,” je pojasnila Šedivyjeva, sicer inženirka oblikovanja materialov in trenutno zaposlena v sklopu projekta v sežanskem Inkubatorju. Poleg kipov bodo postavili tudi označevalce poti, ki jih izdeluje zunanji sodelavec Marko Drpić.

Pomagali tudi študentje višje šole

V času kostanjevega praznika v Rodiku je petnajsterica študentov in diplomantov sežanske višje šole ter povabljenih mentorjev in strokovnjakov v Rodiku pomagala pri izdelavi kipov. Dogodek so v sklopu projekta organizirali v Inkubatorju Sežana, pod okriljem katerega deluje tudi Izobraževalno razvojno središče. “Vsega sicer ne bomo dokončali, nekatere kipe bo potrebno dokončati v prihodnjih mesecih,” je pojasnila Šedivyjeva. Pri kipih so pomagali tudi trije študentje v sklopu prakse.

Projekt Mitski park s polnim imenom Skupna čezmejna turistična destinacija za ohranjanje, zaščito in promocijo dediščine mitološkega prostora financira program Interreg Slovenija-Hrvaška. Vodilni partner projekta je Občina Hrpelje-Kozina, projektni partnerji pa so še Občina Mošćenička Draga, Fakulteta za menedžment v turizmu in gostinstvu z reškega vseučiteljišča, Inkubator Sežana, Univerza na Primorskem, Turistična zveza Občine Mošćenička Draga in podjetje Arhej d.o.o.


Najbolj brano