Pomemben prispevek štirih Primorcev

Slovenska moška šahovska reprezentanca je v soboto ekipno evropsko prvenstvo v Gruziji končala na 15. mestu, ženska pa dve mesti niže. Obe naši izbrani vrsti sta se ob pomoči štirih Primorcev uvrstili više od ratinških izhodišč pred začetkom prvenstva.

Za Slovenijo je solidno igral tolminski velemojster Jure Škoberne.  Foto: Leo Caharija
Za Slovenijo je solidno igral tolminski velemojster Jure Škoberne.  Foto: Leo Caharija

BATUMI > Na moškem delu prvenstva je tekmovalo kar 40 reprezentanc, na vrhu pa ni bilo velikih presenečenj. Prvak je postala prva nosilka Rusija s 15 točkami. Pričakovanja so znatno presegli Ukrajinci, ki so boj za srebro z Angleži dobili po dodatnih kriterijih. Oboji so zbrali po 14 točk. Angleži so tako za mesto zaostali za svojim ratingom, Ukrajinci pa so bili na lestvici pred prvenstvom šele osmi.

Slovenci so tekmovanje v gruzijskem Batumiju začeli kot 19. država v Evropi, na koncu pa so z desetimi točkami in z uvrstitvijo na 15. mesto presegli svoj rating. Dodati velja, da so tako izboljšali tudi dosežek z minulega EP, kjer so bili dvajseti.

K uspehu sta pomembno prispevala dva primorska velemojstra - Solkanec Jure Borišek na drugi deski in Tolminec Jure Škoberne na četrti. Borišek je odigral šest izmed devetih krogov, zbral pa je štiri zmage, remi in poraz. Zablestel je z zmagama nad velemojstroma, Švicarjem Yannickom Pelletierjem in Turkom Mustafo Yilmazom, remiziral pa je z gruzijskim velemojstrom Ivanom Čeparinovom.

Škoberne je odigral kar osem krogov in zbral po tri zmage in remije ter dva poraza. Med njegovimi pomembnejšimi dosežki velja omeniti pozitivne izkupičke z velemojstri - zmagi s Švicarjem Josephom Gallagherjem in Turkom Sanalom Vahapom ter remije z Gruzijcem Levanom Pantsulaio, Armencem Hrantom Melkumyanom in Hrvatom Antejem Brkićem.

Slovenska dekleta je vodil novogoriški olimpijec Aljoša Grosar, v ekipi pa je na tretji deski igrala postojnska mednarodna mojstrica Ivana Hreščak. V konkurenci 32 reprezentanc so Slovenke zasedle 17. mesto (9 točk), kar je kar osem mest bolje od njihovega ratinga. Dekleta so s tem tudi za sedem mestu izboljšala uvrstitev s prejšnjega prvenstva stare celine. Evropske prvakinje so pričakovano postale prve nosilke Rusinje (16) pred Gruzijkami (15), ki so prav tako upravičile svoj rating, in Azerbajdžankami (14) - sicer petimi po ratingu. Ivana Hreščak je na tretji deski odigrala šest partij ter prispevala zmago in remi - slednjega z romunsko velemojstrico Eleno Cosma.

Slovenija bo maja v Radencih gostila posamično evropsko prvenstvo v šahu, leta 2021 pa bo v Portorožu ekipno evropsko prvenstvo.


Najbolj brano