V zaklonišču na Markovcu bo mladinski center

Koprska občina bo v zaklonišču pod parkiriščem na Cesti na Markovec uredila četrtni mladinski center, ki bo podružnica Centra mladih Koper (CMK), in bo deloval v popoldanskem in večernem času. Istočasno bodo v prostoru na Gregorčičevi 6 v Kopru, kjer je bil v preteklosti sedež Pine, uredili dnevni center za otroke.

V tem zaklonišču pod parkiriščem na  Markovcu bodo uredili 
četrtni mladinski center, ki bo podružnica CMK Koper.  Foto: Nataša Hlaj
V tem zaklonišču pod parkiriščem na Markovcu bodo uredili četrtni mladinski center, ki bo podružnica CMK Koper.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Zdajšnje prostore zaklonišča je treba temeljito preurediti, za kar bo poskrbel izvajalec, ki ga bodo v koprski občini izbrali prek razpisa, ki pa ga še niso sklenili.

Med drugim bo moral namestiti montažne predelne stene, opraviti pleskarska dela, v delu prostorov položiti laminat, urediti nove sanitarije s fekalnim in vodovodnim priključkom ter vzpostaviti varno električno omrežje. Tudi v prostoru na Gregorčičevi ulici 6 v Kopru so predvideli podobna obrtniška dela (montažne predelne stene, laminat in nove sanitarije).

Mojca Vojska

vodja CMK Koper

“Četrtni center se bo sprva imenoval CMK Markovec, nakar mu bodo mladi po določenem obdobju delovanja poiskali novo ime.”

Večnamenski prostor in vadnice

Vodja Centra mladih Koper Mojca Vojska napoveduje, da se bo bodoči četrtni center sprva imenoval CMK Markovec, nakar mu bodo mladi po določenem obdobju delovanja poiskali novo ime.

Mojca Vojska

“Nadejamo se, da bodo mladi tam ustvarili svojo skupnost. Ocenili smo, da je prostor, ki meri približno 200 kvadratnih metrov, primeren za različne dejavnosti. Poleg večnamenskega prostora bomo poskrbeli še za vadnice za glasbene ustvarjalce. Tik ob zaklonišču je parkirišče, lokacija je med bloki, a zaradi zaklonišča ne bo moteča,” našteva Vojska.

V obnovljen prostor bodo namestili nekaj podarjene opreme, mlade pa bodo pozvali, naj tudi sami z zanimivimi zamislimi prispevajo k podobi notranjosti, denimo s poslikavo sten ali čim podobnim. Če bo šlo vse po načrtih, bodo mladi četrtni center na Markovcu zasedli predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Vojska se veseli tudi sodelovanja z dnevnim centrom za otroke PetKA, ki bo njihov novi sosed, natančneje le vrata stran, kjer je bil v preteklosti sedež Pine. Zdaj center deluje v prostorih na Kolarski ulici 10. “Zelo smo povezani. Poleti sodelujemo pri poletnem varstvu, pa tudi sicer otroci in mladostniki popoldneve preživljajo tudi pri nas,” pravi Vojska.

Dnevni center tudi v KS Olmo - Prisoje

Medtem je v prostorih Krajevne skupnosti Olmo - Prisoje že zaživel četrtni dnevni center za otroke in mladostnike, ki deluje pod okriljem Zavoda za izobraževanje in preventivo NewPrevent.

Dnevni center, ki je odprt vsako sredo med 16. in 19. uro, je namenjen predvsem starejšim osnovnošolcem in ostalim mladostnikom, da bi v teh prostorih zdravo preživljali prosti čas ter se družili s sovrstniki in mladinskimi delavci. V centru so med drugim na voljo brezplačni namizni športi, kot so namizni tenis in pikado. Vse dejavnosti so za uporabnike brezplačne.

Zavod NewPrevent mladostnikom nudi učno pomoč, v pripravi je tudi projekt Slovenščina igraje, njegove pozitivne učinke pa beležijo pri mladostnikih, ki obiskujejo center na Markovcu. Dobrodošli so tudi starši in stari starši, ki lahko v centru dobijo pomoč v obliki svetovalnega pogovora s strokovnimi delavci.


Najbolj brano