Rezija in Soča na dlani

Na južnem robu Kaninskega pogorja se na meji med Slovenijo in Italijo dviga 1721 metrov visok Skutnik (italijansko Monte Guarda). Prav tja se v nedeljo odpravljajo kanalski planinci, ki medse vabijo tudi ostale ljubitelje gora. Dobra družba je zagotovljena, ob lepem vremenu pa se z vrha ponuja čudovit razgled na Rezijo in dolino Soče.

Razgled s Skutnika na dolino Soče Foto: Simon Prinčič
Razgled s Skutnika na dolino Soče Foto: Simon Prinčič

“Na vrhu Skutnika, ki ga vidimo tudi s ceste Kobarid-Bovec, človek resnično dobi občutek, kako blizu sta si zares ti dve dolini,” pravi Simon Prinčič iz Planinskega društva Valentin Stanič Kanal, ki upa, da bo vreme pohodnikom v nedeljo naklonjeno in da jih ne bo prikrajšalo za prelepe razglede. Vrhove gora je včeraj sicer že pobelil sneg, a poznavalci pravijo, da ga bo do nedelje zagotovo že pobralo.

Zbirno mesto pohodnikov je pred gostiščem Križnič v Kanalu, od koder se bodo ob 7. uri z avtomobili odpeljali proti Žagi. “Na Skutnik pelje z italijanske strani več označenih poti. Nam najbližja je tista, ki se začne v vasici Učja dober kilometer za državno mejo,” pojasni Prinčič in opiše pot, ki jo bodo za vodnico Katjo Žagar ubirali pohodniki: “Iz Učje nas kažipot usmeri navkreber na pot številka 733, ki nas čez gozdnato pobočje pripelje na planino Kal. Z nje se poševno čez travnate strmali vzpnemo na greben in po njem v slabe pol ure na vrh Skutnika. Pot je uhojena in dobro označena, premagali bomo 1066 metrov višinske razlike, za kar bomo potrebovali približno tri ure in pol.” Pohodnikom svetuje vremenskim razmeram primerno planinsko opremo ter hrano in pijačo iz nahrbtnika, saj na vrhu Skutnika ni koče. V primeru zelo slabega vremena pohod odpade. Več informacij na telefonski številki 051/675-270 (Simon).


Najbolj brano