Neumnost na kvadrat ali večja varnost?

V dnevih okrog 1. novembra se je, podobno kot bralec PN, verjetno še marsikateri obiskovalec ajdovskega pokopališča vprašal, zakaj je del slepe ulice pred vhodoma na južni del pokopališča zaprt za promet. Marsikdo bi tam rad parkiral. Na občini pravijo, da so cvetlična korita postavili zaradi varnosti, ker so spremenili prometno ureditev.

Nekatere Ajdovce motijo cvetlična korita, ki avtomobilom zapirajo 
dostop do vhodov na pokopališče.  Foto: Alenka Tratnik
Nekatere Ajdovce motijo cvetlična korita, ki avtomobilom zapirajo dostop do vhodov na pokopališče.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “To je neumnost na kvadrat! Septembra 2018 je bilo zgrajeno krožišče pri nekdanji cestni bazi, s čimer je bilo odpravljeno izjemno nevarno stikališče Goriške ceste in Gregorčičeve ulice. Toda občani, uporabniki ajdovskega pokopališča, ne moremo razumeti in sprejeti tega, kar že od gradnje križišča doživljamo pri pokopališču. Ob gradnji krožišča so pristojni za lokalni promet zaprli slepi krak Gregorčičeve ulice pri pokopališču. S tem onemogočajo, da bi se občani pripeljali do obeh južnih vhodov na pokopališče, kjer je voda in so zabojniki za odpadke. Tri betonske posode s cveticami po nepotrebnem preprečujejo elegantno obračanje avtomobilov, ki se lahko pripeljejo le do gozdarske hiše,” je v pismu uredništvu PN napisal bralec iz Ajdovščine. Kot je dodal, zdravorazumskih razlogov za prazno asfaltno površino pred južnima vhodoma na pokopališče namreč ni. “In da bo neumnost še večja, smetarska vozila vozijo pred vhod pokopališča čez novo oblikovani travnik, kar kažejo sveže sledi na travi in blatni odtisi na asfaltu!” je še poudaril.

Korita so tam zaradi varnosti

Na občini so pojasnili, da so cvetlična korita postavili predvsem zaradi varnosti. “Po spremembi prometne ureditve bi bil ta del lahko nevaren za voznike ali druge udeležence v prometu, ki bi po njem vozili po prejšnji prometni ureditvi, zato bi lahko prišlo do nenadnega trka, sploh v temi. Tudi koordinate GPS še vedno vodijo po tem delu, zato smo s koriti opozorili, da tu po novem ni mogoče več voziti,” je pojasnila vodja oddelka za gospodarske javne službe in investicije na ajdovski občini Alenka Čadež Kobol.

Povedala je še, da je Gregorčičeva ulica v tem delu le začasno urejena, saj bodo zgradili še kolesarske in pešpoti od krožišča pri Petrolu do krožišča pri letališču. Ob tem bodo preučili tudi namembnost prostora pred pokopališčem.

“Parkirišč v bližini je dovolj”

Po njenih besedah je parkirišč v neposredni bližini pokopališča dovolj, saj lahko obiskovalci parkirajo pri nogometnem stadionu in na novem parkirišču pri vzhodnemu delu pokopališča.

“S komunalno službo pa smo dogovorjeni, da ne vozi po travnatih površinah, ampak zabojnike fizično dostavi do tovornjaka. Dostop za komunalna in pogrebna vozila v tem delu pa bomo v kratkem uredili s poklopnimi stebrički,” je še povedala Alenka Čadež Kobol.


Najbolj brano