Neomajni kakor bori

Moški pevski zbor Srečko Kosovel je s koncertom obeležil 75-letnico delovanja. Ljubitelje zborovskega petja je navdušil s prepletom sakralnih skladb, izborom skladb s prvega koncerta 1944 v Bariju, in s priredbami ljudskih pesmi. Na odru se mu je v Lokavcu pridružil tudi Vlado Kreslin, znamenite Bore na besedilo Srečka Kosovela pa so kosovelovci zapeli z nekdanjimi člani zbora.

Članom Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel se je na odru 
pridružil tudi Vlado Kreslin.  Foto: Alenka Tratnik
Članom Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel se je na odru pridružil tudi Vlado Kreslin.  Foto: Alenka Tratnik

LOKAVEC > Pevskega zbora, poimenovanega po pesniku Krasa, ni treba posebej predstavljati. Ustanovljen je bil leta 1944 v taborišču v Gravini v južni Italiji, kjer so angloameriške sile po kapitulaciji Italije združile veliko primorskih Slovencev, vojnih ujetnikov, ki so bili mobilizirani v italijansko vojsko. Med njimi je bilo veliko cerkvenih pevcev, organistov in drugih godbenikov, ki jih je tudi v težkih časih povezala ljubezen do petja. Umetniško vodenje 40-članskega zbora je junija 1944 prevzel skladatelj Rado Simoniti in pod njegovim vodstvom je zbor še istega leta v Bariju pripravil prvi uradni koncert.

V 75 letih se je v njegovih vrstah zvrstilo več generacij in stotnij pevcev, številni med njimi so mu bili zvesti desetletja. Vodili so ga številni priznani zborovodje, leta 2017 pa ga je prevzel Andrej Makor, ki se strinja, da je v dolgoletni tradiciji zbora, v katerem danes poje 27 pevcev, tudi kanček primorske nepopustljivosti in trme.

Programska pestrost je vodilo

Zbor posega po najrazličnejši domači in tuji zborovski literaturi, tako posvetni kot sakralni. “Naš cilj je pokazati programsko pestrost in iznajdljivost ter tudi pri vsebini slediti željam in zanimanju mlajše generacije pevcev,” je ob jubileju povedal predsednik zbora Martin Gregorc, ki je vodenje kulturnega društva prevzel od dolgoletnega predsednika Franca Kodreta.

In tako pester kot je njihov programski izbor, je bil tudi koncert ob obletnici. Zborovodja Andrej Makor je v prvi sklop umestil sakralne skladbe If Ye Love me (Tallis), Signore delle cime (de Marzi), Beati Mortui (Mendelssohn) in avtorsko Bogoroditse djevo. V drugi sklop je umestil skladbe, ki jih je zbor pel na prvem koncertu v Bariju, Juvančevo Slovensko zemljo, Venturinijevo Bazovico, Vodopivčevo O večerni uri, Vasovalca Emila Adamiča, Apihovo Bilečanko in makedonsko Bolen mi leži, katere priredbo je Rado Simoniti napisal v taborišču v Gravini. V tretjem delu so zapeli obdelave ljudskih pesmi, Volaričevi Bedak in Nos, Čopijevo Pirno napojnico, Bučarjeve Tri istrske in Marzijevo Mama! Piero me toca.

S Kreslinom in z nekdanjimi člani zbora

Zatem se je kosovelovcem na odru pridružil Vlado Kreslin, s katerim so sodelovali pri snemanju njegove skladbe Zakartana ura. Skupaj so zapeli še Dekle moje in Daleč je moj rojstni kraj.

Posebej ganljivo je bilo snidenje z nekdanjimi člani zbora v skladbi Bori na Kosovelovo besedilo, s katerimi je zbor tudi sklenil koncert.

Moški pevski zbor Srečko Kosovel te dni odhaja na koncertno turnejo “k svojim koreninam”, v južno Italijo. Prihodnji mesec ga čaka nastop na regijskem tekmovanju, leto bo sklenil s prazničnim koncertom, v pomlad pa bo zakorakal s tradicionalnim pomladnim festivalom petja.

Izzivov mu vsekakor ne manjka. “Postaviti želimo zdrave temelje za nadaljnje delo, zato načrtujemo ustanovitev projektnega fantovskega zbora, ki ga želimo vključiti v naše kulturno društvo,” je o prihodnosti povedal predsednik društva Martin Gregorc.


Najbolj brano