Neizprosna treznost

Če ste razmišljali o posojilu, a niste ujeli ponudbe “po starem”, se boste morda morali sprijazniti, da bo banka manj radodarna, kot ste si sprva obetali; če ste upokojeni in prejemate manj kot 715 evrov pokojnine, pa boste - vsaj pri bankah - ostali praznih rok. Z novembrom bodo banke strožje pri podeljevanju posojil. V vsakem primeru bo posojilojemalcu po plačilu obroka moralo ostati na računu vsaj tri četrtine zneska minimalne plače, če ima otroka, pa še več.

Za tiste banke, ki so doslej posojilojemalce mamile s posojili, četudi niso bili kreditno sposobni, bodo nova pravila res prelomna; izgubile bodo kar nekaj posla, saj med njihovimi strankami ne bo več takih, ki si posojil pravzaprav ne zmorejo privoščiti. So pa jih doslej marsikje kljub temu še dobili. In morda z novim posojilom poplačali obveznosti iz starega posojila, in tako naprej.

Strožja pravila za posojila so po eni strani resda neizprosna, po drugi pa v finančne načrte vnašajo treznost.

S tem ko je Banka Slovenije zategnila ročno zavoro pri zadolževanju ljudi, ki je zadnja leta začelo galopirati, se bodo tveganja v bančnem sistemu zmanjšala. To je nedvomno dobro, a so tudi stranski učinki, ki so manj dobri. Nova posojilna pravila - v nekaterih primerih kar posojilna dieta - bodo oklestila domačo porabo, ki je v zadnjih letih v dobršni meri jezdila tudi na valu ugodnih in bolj dostopnih posojil. Z njimi so si manj premožni, a tudi povprečno plačani lahko privoščili tisto, za kar je bila njihova plača 'prekratka'. Domača poraba je poganjala gospodarstvo in prispevala k višji gospodarski rasti. Da ne govorimo o tem, da manj posojil in manj domače porabe pomeni tudi manj davkov in s tem manj denarja v državni blagajni. Na to je včeraj opozoril tudi premier Šarec, ki je ukrepe Banke Slovenije označil za premalo premišljene.

Kdor misli, da je 1. november, ko začnejo veljati nova pravila, svojevrstni dan žalovanja za kreditojemalce, nima povsem prav. Za nekatere bo kmalu še slabše. Z novim letom bo kreditna sposobnost tistih, ki prejemajo minimalno plačo, namreč še manjša.

Strožja pravila za posojila so po eni strani resda neizprosna, po drugi pa v finančne načrte vnašajo treznost. Pomagajo odvrniti nerealna pričakovanja in prižigajo rdečo luč zadolževanju, ki lahko pomeni socialno bombo.

Če si seveda tisti, ki bodo dobili pri banki košarico, ne bodo denarja izposodili na sivem in celo črnem trgu.


Preberite še


Najbolj brano