Kris vse bliže odhodu v ZDA

Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je na račun Zveze prijateljev mladine Slovenije danes nakazalo 2,3 milijona evrov, namenjenih zdravljenju Krisa Zudicha v ZDA. Znesek bo v prihodnjih dneh romal na račun ameriške bolnišnice, ki bo sprejela Krisa. Katere, bo jasno jutri ali pojutrišnjem.

Za odhod Krisa na zdravljenje je vse nared. Čakajo le še potrditev 
o sprejemu na eni od dveh ameriških bolnišnic. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Za odhod Krisa na zdravljenje je vse nared. Čakajo le še potrditev o sprejemu na eni od dveh ameriških bolnišnic. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Precej napeto je,” na vprašanje, kakšno vzdušje te dni vlada v njihovi družini, odgovarja Krisova mama Ana Jerak. Že odkar se je konec septembra na račun društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki nateklo dovolj denarja za plačilo odmerka revolucionarnega zdravila Zolgensma, ki bi Krisu lahko rešilo življenje, urejajo vso potrebno dokumentacijo za odhod v ZDA in nestrpno pričakujejo odločitev ameriških zdravnikov, kam in kdaj ga bodo sprejeli.

Na pot čez teden ali dva

Odgovor naj bi jutri ali pojutrišnjem prišel z ene izmed dveh bolnišnic, ki sta v igri za njegovo zdravljenje. Medtem sta Krisova starša uredila vse potrebno za pot. “Veliko dokumentacije je bilo treba izpolniti in oddati, saj bo treba na letalo vzeti veliko naprav.” Hipoksični test, ki so ga opravili v ljubljanski bolnišnici, je pokazal, da so Krisova pljuča dovolj zmogljiva in da bo deček dobro prestal dolg let. “Odpotovali bomo v roku tedna ali največ dveh,” pričakuje Ana Jerak. Krisa bosta na zdravljenje v ZDA pospremila oba s partnerjem Matteom Zudichem. Ker bo bivanje tam zaradi spremljanja učinkov zdravila trajalo najmanj mesec dni, je to v družini terjalo še eno odločitev. “Jaz ostajam na bolniški, Matteo pa bo moral zapreti svoj s.p., drugače žal ne gre. A to se bo kasneje že nekako rešilo, zdaj je najpomembnejše Krisovo zdravje,” je optimistična Jerakova.

Odločilno sporočilo iz ZDA težko pričakujejo tudi v društvu Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je v Krisovi zgodbi odigralo pomembno vlogo. Ne le, da je akcija, ki so jo sprožili 24. septembra, naletela na izjemen odziv javnosti in zastavljeni cilj - 2,3 milijona evrov - dosegla v pičlih šestih dneh, priliv donacij se ni ustavil še tedne zatem.

Priliv donacij se še ni ustavil

“In še vedno prihajajo,” pravi gonilna sila društva Larisa Štoka. Na računu Palčice pomagalčice je trenutno nekaj manj kot štiri milijone evrov. 2,3 milijona evrov za Krisovo zdravljenje so prav danes nakazali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, v sodelovanju s katero so se, kot je znano, izognili davčni zagati. “Pred nami so prazniki, zato smo želeli poskrbeti, da bo denar pravočasno na računu ZPMS, ki ga bo nato nakazala bolnišnici v ZDA, takoj ko bo od nje prejela račun. Banka pa bo poskrbela, da bo znesek pretvorjen v ameriške dolarje po čim ugodnejšem menjalnem tečaju,” nam je danes pojasnila Larisa Štoka.

Preostali znesek, torej približno 1,7 milijona evrov, bo ostal na računu Palčice pomagalčice in bo namenjen drugim hudo bolnim otrokom. Dokler društvo ne dobi formalnega statusa humanitarne organizacije, jim bodo pomagali na podoben način kot Krisu - torej v sodelovanju z izbranim humanitarnim društvom, ki mu bodo nakazali denar, društvo pa ga bo nato nakazalo prejemniku.

Znano, komu bodo namenili znesek s Caprisovega koncerta

Za pomoč Krisovim prijateljem je na voljo tudi 8000 evrov, zbranih na dobrodelnem koncertu, ki ga je v Kopru pripravil Radio Capris. Iz tega zneska bodo 6000 evrov namenili 24-letnemu Bilu Šinkovcu iz Velenja, ki se bori s Hodgkinovim limfomom. Z donacijo mu bodo omogočili Gersonovo terapijo v Budimpešti. “Preostanek, torej 2000 evrov, pa bo prvi kamenček na poti do ozdravitve deklice in dečka, ki nujno potrebujeta presaditev matičnih celic,” je še povedala Larisa Štoka.


Najbolj brano