Gamsi bi izkušnje radi delili s kolegi

Edina slovenska gasilska enota za gašenje v visokogorju, bovški Gamsi, so desetletnico delovanja pospremili z gasilsko akcijo pod Rombonom. Testirali so domet vode iz cisterne brez prečrpavanja in sodelovanje s helikopterjem slovenske vojske, ki jim je prvič visoko na teren pripeljal težko osebno gasilsko opremo.

Cevi za gašenje so z ustreznim pritiskom nameščali pol kilometra 
visoko.  Foto: Foto Gamsi
Cevi za gašenje so z ustreznim pritiskom nameščali pol kilometra visoko.  Foto: Foto Gamsi

BOVEC >Za gašenje v visokogorju usposobljeni bovški gasilci v enoti Gamsi upajo, da bo država uslišala njihove prošnje, da bi postali državna enota, ki bi hitela na pomoč pri zahtevnih požarih kjerkoli po Sloveniji in po potrebi tudi v tujini. Upajo, da bodo dobili status hitre enote v okviru civilne zaščite. S tem bi v primeru požarov in nesreč v visokogorju lahko takoj zapustili delovno mesto, delodajalci bi jim to morali dovoliti, urejeno bi bilo tudi povračilo odsotnosti z dela.

“Ne razumemo, zakaj nas ne uslišijo!”

Vodja enote Gamsi Miro Bozja skupaj s 45 posebej usposobljenimi bovškimi gasilci, ki so izurjeni tudi za sodelovanje s helikopterjem, ne razume, zakaj jim posebnega statusa ne dodelijo. “Ni treba, da smo za gašenje v visokogorju usposobljeni samo mi. Slovenija bi potrebovala vsaj štiri podobne enote, ki bi v primeru požara sodelovale. Mi smo se zaradi goratega terena organizirali prvi, imamo izkušnje, ki bi jih lahko posredovali drugim. Ob vsakem bolj zapletenem primeru nas pokličejo, gremo na pomoč. Toda to sodelovanje ni sistemsko opredeljeno. Ne zahtevamo državne službe, upamo vsaj na dodatna izobraževanja in državno sofinanciranje specifične opreme,“ pojasnjuje Bozja. Zadovoljen je, da so iz kraškega skladišča dobili nekaj opreme tudi na Bovško.

S cevmi sežejo pol kilometra visoko

Predpostavka vaje je bila, da je občanu pri kurjenju na prostem na pobočju Rombona ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na bližnjo jaso v neposredno bližino dveh hiš in v gozd, od kjer se je razširil proti vrhu Rombona. Gamsi so gasili v zelo strmem pobočju z varovanjem na vrveh, vodo so napeljali iz cistern, ki so jih pripeljali kolikor je bilo mogoče blizu.

Cevovod, ki so ga gasilci napeljali in vmes pritrjevali ob drevesa, je bil dolg pol kilometra, od tega je bilo dobrih 300 metrov napeljanega skoraj navpično navzgor. Kolegi iz Italije so gasili in varovali objekte nižje na pobočju. “Helikopter Slovenske vojske je v neposredno bližino namišljenega požara prepeljal 14 pripadnikov enote Gamsi, v tretjem naletu pa je pod steno prepeljal vso opremo, ki jo Gamsi uporabljamo pri gašenju. Takšno helikoptersko pomoč z dostavo opremo smo testirali prvič in dobro se je obneslo. Izjemno pomembno je, da med hitenjem na prizorišče požara nismo obremenjeni s težko osebno gasilsko opremo,“ poudarja Bozja. S pomočjo žičnice so nato vso opremo transportirali na najvišjo točko nad požariščem. Vaja je trajala dve uri, nato je sledilo pospravljanje in vrnitev v dolino.

Po vrnitvi so Gamsom ob 10-letnici delovanja podelili priznanja. “Občina Bovec se lahko pohvali z odlično usposobljenimi pripadniki civilne zaščite, gorske reševalne službe, najštevilčnejših gasilcev in še posebej s posebno enoto za gašenje v visokogorju Gamsi. Ne samo ob požarih, naravnih in prometnih nesrečah, temveč tudi pri raznih drugih dogodkih ste gasilci v neprecenljivo pomoč,” je poudaril bovški župan Valter Mlekuž. “Zelo smo ponosni na vas. Verjamem pa, da ste tudi vi z nami, saj za vaše delovanje iz proračuna namenjamo veliko denarja. Trenutno je v teku največja investicija v naši občini, gradnja gasilskega doma na Srpenici, potem pa bomo nadaljevali po drugih gasilskih društvih,” je še dodal bovški župan.


Najbolj brano