Večna zaobljuba sestre Martine

Ilirskobistriška cerkev svetega Jurija je po dolgih letih spet dočakala nadvse slovesen dogodek: večno redovno zaobljubo, ki jo je med sosestrami, starši, bratom, sorodniki, prijatelji in župljani izrekla domačinka, sestra Martina Štemberger.

Martina Štemberger (na fotografiji druga z leve)  je večne zaobljube 
izrekla v domači cerkvi. Foto: Simon Avsec
Martina Štemberger (na fotografiji druga z leve) je večne zaobljube izrekla v domači cerkvi. Foto: Simon Avsec

ILIRSKA BISTRICA > Šolska sestra svetega Frančiška Kristusa Kralja Martina Štemberger je mladost preživela v Ilirski Bistrici, danes pa živi in deluje v samostanu v Repnjah pri Vodicah nad Ljubljano.

Slovesno mašo ob izreku večnih zaobljub je v praznično okrašeni cerkvi svetega Jurija ob somaševanju več duhovnikov vodil spodnjeidrijski župnik Miro Marinič, ki je v Ilirski Bistrici nekdaj deloval kot kaplan.

V Sloveniji je 764 redovnic in redovnikov

Po podatkih Slovenske Škofovske konference za minulo leto v šestih škofijah Cerkve na Slovenskem deluje 32 redovnih skupnosti ali ustanov z novo obliko Bogu posvečenega življenja. Leta 2004 je bilo v Cerkvi na Slovenskem 822 redovnic in redovnikov z večnimi zaobljubami, leta 2017 pa 764.

Vesel dogodek

Sestri Martini, ki si je za geslo zaobljub izbrala citat svetega patra Pija “Pojdite k Mariji! Ljubite jo! Vedno molite rožni venec!'” pa je med pridigo položil na srce, naj vedno bolj postaja podobna Mariji. Prav Marija je sestri mnogokrat stala ob strani ob njenih življenjskih odločitvah, večkrat je tudi romala k njej v Medžugorje, zato je v spomin prejela tudi kip device iz tega romarskega kraja. V dar je dobila tudi rožni venec, ki so ga zanjo izdelali otroci iz Spodnje Idrije.

Ilirskobistriški župljani pa so ji poklonili sliko domače trnovske cerkve, ki jo je z usti naslikala domača slikarka Dragica Sušanj.

764

redovnic in redovnikov z večnimi zaobljubami je v šestih škofijah Cerkve na Slovenskem, ki delujejo v

32

redovnih skupnostih ali ustanovah z novo obliko Bogu posvečenega življenja

822

jih je bilo leta 2004

Slovesno mašo so s petjem popestrili pevci bistriškega Cerkvenega mešanega pevskega zbora Zvon ter otroškega zbora Zvonček in zbor šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja.

Veselje ob dokončnem koraku redovnice se je nadaljevalo pri cerkvi ob dobrotah, ki so jih pripravile domače gospodinje, praznovanje pa je v družbi domačih in prijateljev ter ob prijetnem programu sosester sklenila na turistični kmetiji Peternelj.

Okrepitev notredamskih sester

Tako bistriške kot tudi ostale župljane je dogodek posebej razveselil, saj med drugim vliva upanje za večje odločanje o vstopanju v redovniški poklic.

Na isti dan kot Martina Štemberger je, kot je povedal domači župnik Stanko Fajdiga, večne zaobljube izrekla tudi sestra Irena Jurgec, sicer doma iz Šempetra pri Novi Gorici.

Njena zaobljuba je zelo pomembna prav za Ilirsko Bistrico, saj bo okrepila redovniške vrste v bistriškem samostanu Šolskih sester De Notre Dame.


Najbolj brano