Prva zmaga za Žakljevo

Druga ciklokros dirka v Novi Gorici je v domala poletnih temperaturah poskrbela za lepo popestritev kolesarske sezone. Skupaj se je zbralo več kot 250 tekmovalcev.

Prizor z nedeljskega ciklokrosa v Novi Gorici.  Foto: Prijavim.se
Prizor z nedeljskega ciklokrosa v Novi Gorici.  Foto: Prijavim.se

NOVA GORICA > Organizacijski nosilec dirke je bil to pot domači klub mebloJOGI PRO-CONCRETE, v že preverjeni vlogi pa je zamisel in izvedbo dogodka usklajeval Miha Ukmar. Tekma z dirkalnimi kolesi, prilagojenimi za vožnjo po terenu, je bila letos na travniku vzdolž Kolodvorske ulice. Občini Nova Gorica in Gorica pa sta dogodku dali čezmejni pečat. Sicer pa je dirka ob slovenskem pokalu štela tudi za italijanska pokala Triveneto in Granzon.

Tudi po tekmovalni plati je v članski konkurenci ena zmaga ostala v Sloveniji, druga pa je šla čez mejo v Italijo. Med člani je bil na razgibani, zaviti in tehnično zahtevni trasi najhitrejši Marco Ponta (Fun Bike-Cussigh Bike). Najboljši Slovenec je bil Mihael Štajnar (Calcit Bike Team) na sedmem mestu. Med članicami pa je zmagala slovenska olimpijka Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing). Po koncu sezone v gorsko kolesarskem krosu se je sploh prvič preizkusila v ciklokrosu.

250

kolesarjev se je v nedeljo zbralo na tekmi v ciklokrosu v Novi Gorici

Takoj po startu so bile v ospredju tri tekmovalke, med katerimi je bila tudi Žakljeva. V predzadnjem krogu se je s tretjega prebila na prvo mesto, ki ga je kljub napaki obdržala do konca. “Vozila sem sproščeno. Prišla sem malo pred dirko, zato mi je uspelo pogledati traso le v enem krogu. Zdel se mi je zanimiv, moraš pa ohranjati zbranost. Zato sem imela sprva pod nadzorom sebe in tekmice, kar ni bilo lahko. Sem pa prihranila nekaj moči za nadaljevanje. Videla sem, kje zavirajo, kje je ovinek. Ko je prva tekmovalka naredila nekaj razlike, sem vedela, da moram prehiteti drugo, če želim ostati v igri za zmago. Na srečo sem kljub napaki obdržala vodstvo. Prepletena proga mi je ustrezala, saj povprečna hitrost dirke ni bila zelo visoka, kar je tudi značilnost dirk na gorskem kolesu,” je povedala 31-letnica z Ledin nad Idrijo.

Med starejšimi mladinci je bila najmočnejša trojica italijanskih kolesarjev. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) je bil peti. V prvi deseterici pa sta dirko končala še Fabijan Kralj (KK Pantal), ki je bil osmi, in Blaž Žle (Calcit Bike Team) na devetem mestu. Med starejšimi veterani je zmaga šla v Italijo, drugo mesto je osvojil Bojan Ločnikar (BL Sport Bike Republic). Pri mlajših veteranih sta zmaga in drugo mesto prav tako romala v Italijo, tretji pa je bil Matej Kravos (TUŠ Team). Kolesarja s Ceste pri Ajdovščini čaka naslednji mesec tudi evropsko prvenstvo veteranov v ciklokrosu v Italiji. Med prvo deseterico se je pri mlajših veteranih v nedeljo sicer uvrstil še Matej Dakskobler (KK Pantal).

Med mlajšimi mladinci se je izmed Slovencev najbolje odrezal Jure Rus (MBK Črni Vrh), ki je bil sedmi. Prav tako pa se je na sedmo mesto uvrstila mlada članica Calcit bike teama Hana Kranjec Žagar.


Najbolj brano