Posadka Way od Life na sprejemu pri Pahorju

Slovenski predsednik Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil člane posadke jadrnice Way of Life, ki je dosegla prvo slovensko zmago na 51. Barkolani v desetih letih. Maksi jadrnico je vodil dvakratni jadralni olimpijec Gašper Vinčec, v posadki pa je bil na regati tudi trenutno najboljši kolesar na svetu Primož Roglič.

Posadka jadrnice Way of Life na sprejemu v predsedniški palači Foto: STA
Posadka jadrnice Way of Life na sprejemu v predsedniški palači Foto: STA

LJUBLJANA > Na 51. Barkolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom, je slovenska posadka zmagala v edinih pogojih, v katerih se je lahko nadejala uspeha - v zelo šibkem vetru.

“Veter je bil tisti, ki nam je pomagal do slavja. Za nas je pihala bonaca, za druge pa je bila bonaca. Moram reči, da so člani posadke opravili izjemno delo, od prvega do zadnjega. Sploh ne vem, kdo ni vozil barke, bila je izjemna sinergija,” je takoj po presenetljivem uspehu izpostavil Gašper Vinčec.

Gašper Vinčec je Pahorju izročil spominsko darilo.

Vinčec se je tako pridružil dvema dosedanjima slovenskima zmagovalcema, ki sta skupaj slavila petkrat. Najuspešnejši slovenski krmar na Barkolani Mitja Kosmina, ki je lani 14. zasedel drugo mesto, ima štiri zmage na Barkolani, Dušan Puh pa eno iz leta 1994.

Na današnjem sprejemu je Vinčec z druščino Pahorju izročil spominsko darilo, predsednik pa je ob tem med drugim dejal: “Prav zares sem vesel, da ste danes tukaj na tej skromni slovesnosti, ki časti vrsto stvari. Najprej časti jadranje, pomorščake, prijateljstvo med narodi, odprto morje in odprtega duha ... vse to je Barkovljanka zdaj že v 51. izvedbi. Vsi, ki jo spremljamo malo bolj od daleč, smo navdušeni nad tem, da ohranja to tradicijo.”


Najbolj brano