Praznovali bodo jubileje in predstavili novitete

Jutri se bo v gledališču Rossetti z otvoritveno slovesnostjo in projekcijo filma Little Joe začel 19. tržaški filmski festival Science+Fiction.

Phil Tippett, ki bi ga lahko oklicali tudi za “očeta” filmskih 
dinozavrov, je letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo 
urania. Foto: Vir: sciencefictionfestival.org
Phil Tippett, ki bi ga lahko oklicali tudi za “očeta” filmskih dinozavrov, je letošnji prejemnik nagrade za življenjsko delo urania. Foto: Vir: sciencefictionfestival.org

TRST > Vse do nedelje se bo na festivalu zvrstilo več kot 70 filmov, osrednja gosta bosta dvakratni oskarjevec Phil Tippett, sicer pionir animacije, in Brian Yuzna, ikona podžanra grozljivke, imenovanega splatter. Od slovenskih režiserjev se bo v Trstu s svojim najnovejšim filmom Prekletstvo Valburge predstavil tudi Tomaž Gorkič.

Oskarjevec v Trstu

Letošnji osrednji gost in prejemnik nagrade za življenjsko delo Phil Tippett (1951) se je v dolgoletni karieri specializiral za oblikovanje številnih filmskih kreatur in animacijo, najbolj opazni sledi je pustil pri ustvarjanju dinozavrov v Jurskem parkuStevena Spielberga in v Vrnitvi JedijaRicharda Marquanda ter prejel dva oskarja za posebne učinke.

Nagrado tržaškega festivala mu bodo izročili v nedeljo ob 17. uri, po slovesnosti pa bo na sporedu dokumentarec Alexandra Ponceta in Gillesa Pensa, ki sta se zakopala v arhiv kultnega Studia Tippet. Slednjega je Tippett z Julesom Romanom ustanovil leta 1984 in je hitro postal institucija za posebne učinke v Hollywoodu.

Drug osrednji gost festivala je režiser, pisatelj in producent Brian Yuzna, ki je največji pečat pustil v žanru grozljivke. Kot velik ljubitelj literature H. P. Lovecrafta je za film priredil njegova številna dela, najbolj pa je zaslovel z zelo krvavim splatterjem Society - The Horror (1989), ki govori o snobovski ameriški družbi in velja za eno najboljših socialnopolitičnih grozljivk osemdesetih let. Film, posnet pred 30 leti, bodo predvajali v četrtek ob 15. uri v gledališču Miela, projekciji pa bo sledil pogovor z režiserjem, ki je na festivalu tudi v vlogi predsednika žirije za nagrado asteroid.

Vrsta jubilejev

Kot vsako leto tudi s tokratnim programskim izborom tržaški Science+Fiction poleg najnovejše znanstvenofantastične filmske produkcije ponuja še pester filmski nabor iz žanrskega univerzuma grozljivk in psiholoških, nadnaravnih trilerjev, tudi letos pa obljublja še vrsto retrospektivnih “bonbončkov”.

Letos je 40 let dopolnil Osmi potnik in v sklopu festivala bodo jubilej te prelomne mojstrovine Ridleyja Scotta obeležili v sredo ob 17. uri v Rossettijevem gledališču z dokumentarcem Memory: The Origins of Alien, ki ga podpisuje francoski režiser Alexandre O. Philippe.

Še prej, že jutri ob 17. uri, pa bodo v Rossettiju predvajali restavrirano verzijo Osmega potnika. Letos ljubitelji znanstvene fantastike obhajajo tudi 20-letnico Matrice, ki jo bodo v Rossettiju predvajali v soboto ob 11. uri.

Kot običajno, so se tudi letos ozrli v preteklost italijanskega žanrskega filma. V goste prihaja režiser Aldo Lado alias George B. Lewis, sicer Rečan, ki je odraščal v Benetkah, in bo v Trstu gostoval ob 40-letnici svojega najbolj znanega filma L'umanoide, v katerem je nad posebnimi učinki bdel Antonio Margheriti, nad glasbo pa veliki Ennio Morricone. V soboto ob 20. uri bodo v gledališču Miela predvajali redko 35-milimetrsko filmsko kopijo L'umanoide.

Temu filmu bo ob 22. uri v gledališču Miela sledila še ena zanimiva projekcija, in sicer dokumentarec o italijanski grozljivki v šestdesetih letih Boia, maschere e segreti, ki ga podpisuje Steve Della Casa in v katerem med govorci zasledimo Daria Argenta in Pupija Avatija.

Od hibridov do čistih žanrskih filmov

Med novo filmsko produkcijo največ obetajo hibridne znanstvenofantastične izpeljanke. Tak je, na primer, že otvoritveni film Little Joe, ki govori o posebni cvetlici s sposobnostjo osrečevanja svojih lastnikov. A ni tako nedolžna, kot se zdi. Glavna igralka Emily Beecham je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu za vlogo znanstvenice, ki je ustvarila to cvetlico, osvojila zlato palmo za najboljšo igralko.

Precej zanimanja vzbuja tudi film Denisa CôtéjaGhost Town Anthology, v katerem režiser socialni realizem prepleta z elementi nadnaravnega.

Na svoj račun pa bodo seveda prišli tudi ljubitelji polnokrvnih žanrskih filmov, poleg slovenskega splatterja Prekletstvo Valburge bo v Trstu na ogled tudi drugi del steampunkovskega Jeklenega neba, zaključni film pa bo Vrnitev v deželo zombijev z izvrstno igralsko zasedbo: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg in Emma Stone.  


Najbolj brano