Pravo bogastvo rokodelskega znanja

Društvo upokojencev Ajdovščina v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina gosti 2. rokodelsko razstavo društev upokojencev severne Primorske. Klekljani in kvačkani prti in prtički, punčke iz blaga, pletenine, pleteni koši in košarice, likovna dela, rezbarije, kamnoseški izdelki in še veliko drugega je na ogled do srede, 30. oktobra.

Rokodelci so postavili na ogled  prave mojstrovine.  Foto: Alenka Tratnik
Rokodelci so postavili na ogled prave mojstrovine.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Naš namen je ohranjati kulturno, etnografsko in tehnično dediščino in prenašati znanje, ki ga je med upokojenci, posebej med rokodelci, res veliko, na vrstnike, predvsem pa na mlade. To znanje je bilo v preteklosti žal zaprto med štiri stene in malo cenjeno. Naš namen je, da ti izdelki pridejo med ljudi in s tem dobijo tudi veljavo, ki jim gre,” je ob odprtju 2. rokodelske razstave društev upokojencev severne Primorske v Ajdovščini poudaril predsednik komisije za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Branko Suhadolnik. Kot je dodal, je v društvih upokojencev aktivnih približno 1500 rokodelcev, zato si prizadevajo, da bi rokodelstvu dali tudi zakonodajno osnovo,

Pokrajinska zveza društev upokojencev severne Primorske se je pobudi pridružila že lani z razstavo v Kanalu, letošnjo pa je pripravila v sodelovanju z Društvom upokojencev Ajdovščina. Na razstavi sodeluje deset društev, povabilu koordinatorke razstave in članice komisije za tehnično dediščino pri ZDUS Nevenke Vidmar pa so se z veseljem odzvali tudi učenci Podružnične šole Lokavec.

Med razstavljeni izdelki so prave mojstrovine, upokojenci pa znanje z veseljem delijo med seboj in tudi z mlajšimi generacijami. “Med njimi ni zavisti, in kar je najpomembnejše, oni tega ne počnejo za denar, ampak preprosto zato, ker to radi delajo. Gre za druženje, vsako druženje pa v naši generaciji pomeni en obisk zdravnika manj,” se je še pošalil Suhadolnik.

Odprtje razstave so ob nagovorih predsednika ajdovskega društva upokojencev Maksimiljana Marca in predsednika Pokrajinske zveze DU severne Primorske Zlatka Martina Marušiča pospremili članica društva Alenka Bizjak in učenci Podružnične šole Lokavec ter članice Dramsko pevske skupine Zarja.


Najbolj brano