Izžvižgali so povišanje cen plovnih dovolilnic

Sobotni zaključek kajakaške sezone je 150 udeležencev spusta od Otone do Kobarida začinilo s protestnim shodom pred stavbo kobariške občinske uprave, kjer so med žvižganjem na zaprta vrata prilepili peticijo s 1317 podpisi. Na povabilo o njenem prevzemu se predstavniki treh posoških občin niso odzvali.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Protestniki niso proti prispevku za urejanje vstopnih mest, so pa proti trikratnemu povišanju dnevne plovne dovolilnice s tri na deset evrov, v štirih letih na 20 evrov. Hkrati so proti odloku o plovnem režimu nasploh. Po njihovem mnenju je neustaven in diskriminatoren, ker morajo za urejanje vstopnih mest z nakupom dovolilnice plačati zgolj tisti, ki po reki plujejo, ostali pa ne. Podpirajo uvedbo parkirnin.

“Občine so na hitro in brez posvetovanja z uporabniki Soče “zakuhale” predlog, ki zdaj razburja kajakaše. Pričakujemo in pozivamo k javni razpravi, na kateri bi mnenje predstavili vsi vpleteni, kajakaši, športne agencije, turistični ponudniki. Čas je, da presekamo gordijski vozel na Soči, zaradi katerega se cela dolina krega že več kot deset let. Organizirali bi jo lahko v tukajšnjem Kulturnem domu,” je na shodu predlagal Rok Rozman, vodja gibanja Balkan Rivers Defence, ki je podprlo lokalne organizatorje iz športnega kajakaškega društva Ingens Project.

Kot ostali kajakaši je pričakoval vsaj kakšnega predstavnika občin, še najbolj kobariškega župana Marka Matajurca, ki je pobudnik višjih cen. Na občini so že pred shodom pojasnili, da je v soboto službeno odsoten in da je vabilo prišlo tik pred zdajci.

Peticijo je na vrata občinske uprave nalepil eden od začetnikov kajakaštva na Soči pred tremi desetletji Miha Zamuda, ki je povedal: “Če bodo uvedli bizarno podražitev, bo Soča v nekaj letih prazna, ker 20 evrov za dnevno karto nihče ne bo plačeval. Ljudje se bodo selili na druge lepe reke, ki jih je v Evropi še veliko. Ocenjujemo, da so občine od pobranega denarja premalo vložile v urejanje dostopov in izstopov. So slab gospodar. Veliko pove primer preoblačilnic brez strehe, ki so jih drago plačali. Vsakemu, ki je bil enkrat na reki, je jasno, da je streha ključna za primer deževnega vremena. Skratka, predlagan odlok predstavlja inkasantstvo, ki nikomur ne bo koristilo.”

Izračun kaže, da bi z morebitno uveljavitvijo 20 evrov na dan morala ena družina plačati 80 evrov, podobno kot za nočitev, na teden pa 560 evrov. “Ljudje so pripravljeni plačati, ker so vstopi delno vendarle urejeni, kar je preveč, je pa preveč.”


Najbolj brano